HRT dobio presudu protiv Hloverke Novak Srzić

Hloverka Novak Srzić
... što je reagirao HNIP navodeći da se time ‘ozakonjuje verbalni delikt koji je protuustavno, nedemokratski i neprofesionalno promovirala bivša uprava HRT-a', dok je HND ponovio da je ‘već ranije osudio otkaz zbog verbalnog delikta'.

Hloverka Novak Srzić dobila je otkaz u proljeće 2015. nakon istupa u javnosti u kojima je izrazila nezadovoljstvo prijenosom inauguracije hrvatske predsjednice Grabar Kitarović navodeći da je taj prijenos bio daleko ispod profesionalnog standarda HRT-a te da se u komentarima voditeljice prijenosa Elizabete Gojan radilo o ponižavanju tada novoizabrane predsjednice.

Tadašnja uprava HRT-a je na čelu s Goranom Radmanom, navodeći kao razlog neovlaštene istupe u javnosti zbog sporne inauguracije, dala otkaze Novak Srzić i Gojan koja je nakon odluke istog Općinskog radnog suda u siječnju ove godine vraćena na posao jer je bilo utvrđeno da je taj otkaz bio protuzakonit.

S druge strane, nepravomoćnu odluku u korist HRT-a u sporu protiv Novak Srzić u prvom reagiranju HNIP je proglasio neprihvatljivom smatrajući kako je, između ostaloga, riječ o primjeni dvostrukih pravosudnih mjerila. ‘Vidljivo je da u ovom slučaju hrvatsko pravosuđe nema ujednačen kriterij, da se nije poštovala ujednačenost pravne prakse, a to izravno ukazuje na nejednakosti u primjeni pravnih normi', navodi se u priopćenju HNIP-a u kojem se tvrdi da je ta presuda i izuzetno opasan presedan s nesagledivim pravnim i društvenim posljedicama, ne samo u pravnim procesima, nego i sa stajališta afirmacije poželjnih društvenih vrednota.

‘Uz to izravno stimulira nasrtaje na slobodu govora, nejednakost u ostvarivanju ljudskih prava i slobode govora, te umjesto slobode i odgovornosti nameće princip cenzure i gušenja slobode javne riječi, što je bila praksa bivše uprave HRT na čelu s Goranom Radmanom', ističe se u reakciji HNIP-a.

Podsjeća se i kako je javno iznošenje mišljenja Hloverke Novak Srzić bilo sukladno mišljenju Programskog vijeća HRT-a kao autentičnog korektiva programa, te da i ta činjenica potvrđuje da njezin istup nije i ne može biti povreda radne discipline za koju se daje otkaz ‘s obzirom na skandalozno prenošenje inauguracije hrvatske predsjednice Grabar Kitarović ‘.

‘Uvažavajući u potpunosti neovisnost i ne želeći vršiti pritisak na sudsku vlast, HNIP se nada da će više pravosudne instance pokazati bolje shvaćanje posebnosti sporova u medijima. Također se nadamo da će se ujednačiti prakse prema kojima su nekim dopušteni svi prekršaji bez ikakvih posljedica, a drugima se presuđuju kazne i verbalni delikti za iznošenje društveno važnih i dokazanih istina, ističe se u reakciji HNIP-a.

Navodi se i kako očekuju od srodnih profesionalnih, civilnih i društvenih institucija jasnu i javnu potporu u vezi s ovim slučajem, jer se ne radi o zaštiti jedne osobe, u ovome slučaju Hloverke Novak Srzić nego ‘o zaštiti temeljnih društvenih principa i standarda funkcioniranja državnoga poretka u demokratskoj državi'. Vodstvo HRT nije odgovorilo na upit o prvostupanjskoj presudi u slučaju Novak Srzić, ali istaknuto je kako Hrvatska radiotelevizija ‘ne komentira problematiku iz radno-pravnih odnosa'.

Hloverka Novak Srzić nije htjela komentirati presudu, ali kako Hina doznaje, njezin je odvjetnik Ivo Farčić na prvostupanjsku presudu zagrebačkog Općinskog radnog suda uložio žalbu u zakonskom roku.

FENA