HRS raspisao tjeralicu za Bušićkom, Barbarićem i Vidovićem, nitko ih još nije čuo, a neke ni vidio

Nevenko Barbarić
eroGAG

Hrvati izvan Hrvatske u hrvatski sabor su 5. srpnja kao svoje predstavnike izabrali Zdravku Bušić, Nevenka Barbarića i Radoja Vidovića.

Iako je u dosadašnjim saborskim raspravama, ali i dnevnopolitičkim događanjima na relaciji Hrvatska - Bosna i Hercegovina, bilo poprilično toga za reći - njihova aktivnost na sjednicama pokazuje upravo suprotno, smatraju u HRS-u.

"Mole se svi oni koji imaju saznanja o ''nestalim'' predstavnicima dijaspore u Hrvatskom saboru, Zdravki Bušić, Nevenku Barbariću i Radoju Vidoviću da se jave nezaštićenim Hrvatima dijaspore. Nestali trojac je navodno zadnji put viđen u vrijeme konstituiranja Hrvatskog sabora 22. srpnja 2020. Nestali se nisu javljali već skoro tri mjeseca. Šalu na stranu. Izbori za Hrvatski sabor održani su 5. srpnja 2020. godine. Izlaznost u dijaspori bila je nešto veća nego inače. Troje zastupnika Hrvata dijaspore izabrani su s liste HDZ-a i u Saboru čine vladajuću većinu.

Sadržaj se učitava...

Prošla su skoro tri mjeseca od tada. U tom vremenu notorni Bakir Izetbegović je na jednoj BH televiziji otvoreno rekao kako će slučaj ''Komšić'' spustit na niže razine. Očekivalo se da će gore navedeni, nestali trojac, skočiti i žustro stati u obranu i zaštitu onih koji su ih izabrali i koje nominalno predstavljaju.

Nisu!

Hrvata je prema posljednjem popisu stanovništva u BiH više od pola milijuna i nestali trojac je upravo tu dobio najveću podršku birača.

U vrijeme ljetne sezone (kakve – takve) stanovnicima Hercegovine probleme su stvarala dva zatvorena granična prijelaza Gabela i Unka. Stoga je gužva na graničnom prijelazu Doljani bila veća nego inače. Krajem ljeta, mukama mjesnom stanovništvu nije došao kraj, naprotiv, brojni učenici, studenti i radnici koji su gotovo svakodnevno koristili te granične prijelaze, bili su primorani kružiti do daljih graničnih prijelaza, te time gubiti novac, vrijeme i živce. Očekivalo se da će nestali trojac tu reagirati. 

Nevenko Barbarić

Nisu!

Dodik je došao u Zagreb 16. rujna, kao legitimni i legalni predstavnik srpskog naroda u BiH. Dodika su primili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i predsjednik RH Zoran Milanović. Poruke su s obje strane bile pomirljive, što je znak napretka. Očekivalo se da će se tada nestali trojac javiti, komentirati, dati doprinosa tomu. 

Nevenko Barbarić

Nisu!

U Zagreb su došli 28. rujna Bakir Izetbegović i Dragan Čović kao predstavnici najvećih nacionalnih stanaka u Federaciji BiH i kao potencijalni kreatori mogućih boljih odnosa Hrvata i Bošnjaka u BiH, posebice oko pitanja izmjena Izbornog zakona. Ponovno se očekivalo da se nestali trojac javi, komentira, dadne svoje mišljenje, potakne i stane iza bosanskohercegovačkih Hrvata koje predstavljaju i koji su ih izabrali.  Nisu!", stoji u priopćenju HRS-a.

Nevenko Barbarić