Hotelijer na Jadranu: Jedni drugima lažemo, zašto netko napokon ne kaže da sezona nije dobra?!

Iako hotelijeri o tome nerado javno govore, više je nego jasno da su sezonska sniženja oglašena ovih dana na portalima, stranicama i posebnim ponudama gotovo siguran dokaz kako su se usred ljeta našli u velikim problemima. Jer, samo onaj tko ima prazan krevet u panici daje popuste od 15 pa sve do 40 posto u odnosu na ranije objavljene cijene, a takvih je puna obala ovih dana. Baš kao da nije srce ljeta i "špica" sezone!

Duboka ‘srpanjska rupa'

Gdje se to onda pogriješilo u "slaganju" ovogodišnjeg turističkog posla koji je do sada pun iznenađenja, neočekivanih padova i nestabilnosti? Jesu li nam se karte ove godine doista loše posložile za razliku od lani ili smo i mi malo zaspali kada su se karte dijelile?!

Pitanja su to na koja javnost traži odgovor ovih dana, kada od Istre preko Kvarnera do Dalmacije, hotelijeri, privatni smještaj i kampovi bilježe manju popunjenost nego lani u isto vrijeme. Kod velike većine riječ je o dvadesetak posto trenutno praznih postelja, što je nevjerojatno za ovo doba godine. Tu se više ne radi o onoj desetljećima opjevanoj famoznoj "srpanjskoj rupi", nego o stanju koje se provlači na cijeli mjesec.

- Jedni drugima lažemo, pričamo gluposti za javnost, a svima nam je jasno što se događa i da sezona nije dobra. Pa vidi se to na parkiralištima, na plažama, nigdje nema gužve... Ne znam čemu te laži služe?! Kad ćemo se suočiti sa stvarnošću? Nitko to ne želi priznati, ali neki su hotelijeri spustili cijene i za 50 posto ovih dana i tako otimaju goste drugima. Mi smo ovog trenutka na 80-postotnoj popunjenosti, lani na današnji dan bilo je 96 posto, i to vam sve govori. Cijene ne želimo spuštati, dajemo nešto u last-minute ponudi, a najave za kolovoz su nam isto lošije nego lani. Mislim da smo se lanjskom dobrom sezonom svi uljuljkali i opustili, ništa novo nismo ponudili, osim što su podignute cijene i sada plaćamo ceh takvom ponašanju - kaže Mario Jantol, direktor "Hotela Baška" na Krku.

Iako je Dalmacija jedina zaslužna što cijela obala još uvijek nije u "crvenom" po turističkom prometu, jer Istra i Kvarner već su u "minusima", ni na jugu stanjem nisu zadovoljni.

- Čini mi se da smo se svi malo zaigrali i opustili, a tržište ima svoje zakonitosti. Točno je da su hotelijeri u problemima ovih dana, ali da smo iskoristili za turizam naš ulazak u EU, sigurno bi bilo drukčije. Nismo BiH gostima poručili da su dobrodošli, zabrljali smo s Rusima, uzeli kao gotovu stvar da su Nijemci "naši", kao da se i druga tržišta za njih ne bore. A uz to je sve u Hrvatskoj poskupjelo, a nije se ponudilo ništa bitno novo - mišljenje je Joze Tomaša, direktora splitskog hotela "Park", koji bilježi izvrsne rezultate jer je Split turistički hit Jadrana.

I baš onako kako su nam lani naša kvaliteta i tuđe pogreške bili formula uspjeha, tako nam ove godine razlog sadašnjih problema leži u našim pogreškama i tuđoj kvaliteti. A pogrešaka je bilo, ma koliko se šutjelo o njima.

‘Nerad i nespremnost'

- Za sve je kriv naš nerad i nespremnost da se nosimo s izazovima tržišta, da ga pratimo i reagiramo na promjene. Ako znamo desetljećima da nam je Njemačka najvažnije tržište, kao i cijelome Mediteranu, a već od proljeća se znalo da za nas okolnosti nisu tako dobre kao lani, zašto nismo pojačali promociju, pozivali ih, dovodili novinare...? Kako se ulazak Hrvatske u EU za turizam nije ni osjetio u promociji, tako smo traljavo odradili i sve ostalo. I sad nam hoteli imaju 7 do 10 posto minusa u prometu i prihodu, a hoteli stvaraju 60 posto zarade od turizma - kaže Marko Luketina, direktor makarskog hotela "Park".

Koliko smo toga propustili poručiti našim gostima u ovoj godini, govori najbolje podatak kako su proteklih dana češki, poljski i slovenski mediji u svojim tekstovima o turizmu izrazili strah kako će se u Hrvatskoj cijene povećati nakon ulaska u EU, pa će troškovi na odmoru biti veći ove godine. Ničim ih nismo razuvjerili ili demantirali takve tvrdnje.

 slobodna dalmacija