Hoće li uvođenje eura utjecati na cijene nekretnina u Hrvatskoj

nekretnine
nekretnine
... za osam godina. To naravno ovisi o tome kad će Vlada poslati zahtjev za članstvom u eurozoni, kao i o daljnjim ispunjenjima zadaća koje se traže od Hrvatske, piše Dnevnik.hr.

Uvođenje eura za sobom povlači i niz pitanja koja zanimaju građane, a možda najvažnije je hoće li taj potez dovesti do lančanog poskupljenja, zbog preračunavanja svih cijena u eure. Ministar financija Zdravko Marić u ponedjeljak je gostujući u Dnevniku Nove TV istaknuo da građani neće imati nikakav trošak prilikom konverzije kunskih kredita u one u eurima, no ostaje i dalje pitanje porasta cijena.

Prije ulaska Hrvatske u eurozonu tečaj kune će biti "zamrznut", nakon čega će se sve cijene preračunati u eure. Pritom će nesumnjivo dolaziti do zaokruživanja, što je praksa zabilježena i u drugim državama EU-a, no to se najčešće odnosi na cijene raznih usluga. Najveća životna investicija većine građana Hrvatske svakako je kupnja nekretnine pa se postavlja pitanje i kako će uvođenje eura utjecati na cijene stanova i kuća.

Što će biti s novim projektima

Josip Tica, profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, za Novi list je kazao da su cijene nekretnina u Hrvatskoj već izražene u eurima pa stoga ulazak u eurozonu ne bi treba na njih utjecati.

Plaćanje prilikom kupnje odrađuje se u kunama, no cijena je uvijek istaknuta u eurima. Sličnog je mišljenja i Boro Vujović iz Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK-u, koji navodi da je kuna samo sredstvo plaćanja nekretnina između pravnih osoba, i kad se kupuje kreditom.

Drugo je pitanje što će biti s novim projektima izgradnje nekretnina, koji će započeti nakon uvođenja eura. Mojca Kufner, voditeljica Odjela posredovanja i marketinga Zagreb nekretnina Unicredit Grupe, napominje da bi moglo doći do povećanja cijena novogradnji, ali zbog povećanja plaća radnika koji rade u građevini.

"Na to će investitore i građevinske firme natjerati gola činjenica da za plaće kakve trenutno nude radnicima, u Hrvatskoj više niko neće htjeti raditi - za isti posao u susjednim europskim zemljama mogu dobiti više puta veću plaću, pogotovo ako su stručni i iskusni", kaže Kufner za Novi list.

Slovenija je ove godine obilježila deset godina od uvođenja eura, a po statistikama u tom su periodu životni troškovi porasli za oko 20 posto, ali su i prosječne plaće rasle za 30 posto. Natprosječno su pak rasle cijene usluga - kafa u kafiću poskupjela je, primjerice, za gotovo 50 posto.

S druge strane, pojeftinio je velik broj namirnica u trgovinama, a rasle su pak cijene nekretnina, i to zbog povećane potražnje građana EU-a treće dobi. Kako će biti u Hrvatskoj, ostaje tek da se vidi.