Histerija zbog zakona o prebivalištu?

zakon o prebivalištu, Hrvati, hrvatska himna, Hrvatska, oluja, Jadranka Kosor, Hrvatska, dan neovisnosti, Hrvatska, stjepan mesić, domoljublje, Hrvati u BIH, HVO, Udruge proizašle iz Domovinsko rata 1990, krađa, zastava RH, Sarajevo, Hrvati u BIH, Hrvatska, pomoć, Hrvatska zemlja, Hrvati u BIH, pomoć, branitelji, poziv, predsjednički izbori, branitelji, ovrhe, Zakon, Hrvatska, pomoć, pomoć Hrvatima u BiH, inozemna pomoć, Hrvatska zemlja, odluka, pomoć, Hrvatska zemlja, javni poziv, ZUV HGP, Hrvatska zemlja, Hrvatska, okrugli stol, Hrvatska zemlja, Hrvati u BIH, javni natječaj, HSP HB, čestitka, Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata, HVO, čestitka, Hrvatska, ustav, Hrvati, stvari, Hrvatska, Hrvati u BIH, pomoć, Hrvati u BIH, pomoć, Hrvatska, Hrvatska zemlja, čestitke, čestitka, Hrvatska, priznanje, Hrvatska zemlja, pomoć, Hrvatska zemlja, vlado gotovac, govor, Hrvatska zemlja, Hrvati u BIH, pomoć, ivica lozina, Australija, Hrvatska zora, dan neovisnosti, hrvatska zastava, hrvatski

No dok dio HDZ-ovih zastupnika iz 11. izborne jedinice upozorava na mogućnost da se dio Hrvata iz BiH zbog novih propisa trajno iseli u Hrvatsku, predsjednik Odbora Ivan Bagarić (HDZ) tvrdi da je riječ o pogrešnom tumačenju te upozorava da bi Hrvatima u BiH najviše štete mogla nanijeti histerija oko tog zakona.

Ljudi će se nedvojbeno naći pod udarom zakona i odlučit će se preseliti kako ne bi ugrozili egzistenciju svojih obitelji, objašnjava Rade Bošnjak (HDZ). Dodao je da ni sebe ni svoje birače ne može uvjeriti da novi zakon neće poljuljati njihovu sigurnost i da im se neće dogoditi da u BiH postanu nacionalna manjina.

Bagarić je, međutim, istaknuo da je riječ o hrvatskom zakonu koji se odnosi samo na one koji žive u Hrvatskoj, a zauzeo se da se pitanja Hrvata izvan Hrvatske reguliraju posebnim zakonom, po uzoru na Sloveniju, piše Hina.

Njegov stranački kolega Ivo Andrić upitao je, pak, hoće li i sam ostati bez prebivališta u Hrvatskoj, a otkrio je da je prebivalište prijavio u Županji, u ulici Hanibala Lucića, za koju, kaže, ni sam ne zna gdje se nalazi, a prijavio se kako bi mogao ostvariti plaću i prava iz zdravstvenog osiguranja.

Na njegovo je izlaganje reagirao Arsen Bauk, upitavši državnog tajnika u MUP-u Ivicu Buconjića kako je moguće da je Andrić prijavljen u Hrvatskoj iako za to nema zakonske osnove. Buconjić je objasnio kako MUP po odluci Ustavnog suda nema pravo tražiti dokaz da netko doista prebiva na nekoj adresi. Bauk je upozorio i da je riječ o širokom problemu, da primjerice, mnogi koji žive u Splitu imaju prijavljeno prebivalište na otocima kako bi ostvarili popust na vožnju brodom.

Sumnja, međutim, u iseljavanje Hrvata na adrese na kojima su prijavljeni u Hrvatskoj, budući da je, kaže, često riječ o kućama od 40-ak četvornih metara, na koje je prijavljeno i po 50 osoba. I Buconjić je dodao da se prebivališta fiktivno mijenjaju i zbog posve bizarnih razloga, poput prireza ili parkirnih zona u Zagrebu. Naglasio je da MUP neće bez provjera, selektivno, ali ni masovno brisati građane iz prebivališta. Nije nam cilj raditi nepravdu ili brisati bilo koga. Novi će zakon voditi računa o svim životnim situacijama i neće ići na štetu građana, poručio je Buconjić.

hrt.hr