Hebrang: Vojsku je trebalo izvesti na granice

Andrija Hebrang, Andrija Hebrang, predsjednički izbori

Povjerenik za migrante predsjednice Republike Andrija Hebrang rekao je u subotu da premijer Zoran Milanović snosi povijesnu krivnju što nije pripremio Hrvatsku za izbjeglički val, a puštanjem migranata bez kontrole, kazao je, dopustio je povredu suvereniteta zemlje za koju se "može tražiti i kaznena odgovornost".

Zoran Milanović je imao puno vremena za prikupiti podatke o migrantima i upravljati krizom, a on je to propustio i za to ima povijesnu krivnju za ovu strašnu tragediju, izjavio je Hebrang novinarima u Tovarniku, gdje je migrante smještene na željezničkom kolodvoru. Puštanjem migranata u Hrvatsku bez kontrole dopustio je "takvu povredu teritorijalnog suvereniteta Republike Hrvatske za koju se može tražiti i kaznena odgovornost".

"Tri mjeseca je bilo vremena da pokažemo da smo suverena i humana država. Nismo pokazali niti jedno niti drugo. Suverenitet je povrijeđen prvi put nakon Domovinskog rata, a što se tiče humanih uvjeta, ako ovo Zoran Milanović naziva humanim uvjetima, molim ga neka tu provede dvije do tri noći", poručio je.

Sada smo sramota cijele Europske unije

Po njegovom mišljenju Hrvatska trebala vojsku izvesti na granice, ali ne da pucaju, lupaju i bodu, nego da fizički tijelima spriječe ulazak migranata u Hrvatsku.

Poručio je kako nitko ne smije ući u suverenu državu bez da mu se utvrdi identitet podsjetivši kako je Hrvatska u vrijeme Domovinskog rata imala milijun izbjeglica i prognanika i svaki je bio indentificiran. Hrvatska je trebala i mora napraviti niz koridora i ulaza na kojima se propuštaju migranti i odmah popisuju te smještaju u prihvatne centre.

"Vlada Zorana Milanovića je tri mjeseca znala šta se događa u Grčkoj, Italiji, Makedoniji i Srbiji. Tri mjeseca je imala vremena napraviti prihvatne centre. Nije napravila niti kvadrata i sada smo sramota cijele Europske unije i ta sramota ide na njegova leđa", kazao je zamjerivši Milanoviću što od prvog dana suočavanja s imigrantskom krizom nije u njezino rješavanje uključio predsjednicu Republike Kolindu Grabar Kitarović i lokalne vlasti na terenu.

Među izbjeglicama najmanje Sirijaca

Hebrang je također naveo kako je dobio informaciju da je među izbjeglicama najmanje Sirijaca dok su svi ostali iz država u kojima nema rata. "Njih se ne prima na temelju propisa koji vrijede. I ono što je najstrašnije, mi ne znamo tko su oni. Ima li među njima ratnih i ekonomskih izbjeglica i onih koji dolaze po raznim tajnim političkim zadacima. Mi to ne znamo, ali za pretpostaviti je da je to sve koordinirano", kazao je. Primijetio je i da mnogi od migranata imaju novca za taksije, autobuse i za kupovinu po dućanima te da bi prave izbjeglice, nakon višetjednog putovanja, davno potrošili novce koje su imali.

Dok je davao izjavu novinarima, preko razglasa na željezničkom kolodvoru dana je obavijest migrantima na arapskom o prolasku teretnog vlaka kroz kolodovor u Tovarniku, na što je Hebrang rekao kako migranti sada imaju informaciju što se događa, ali to ne zna niti vukovarsko-srijemski župan, niti načelnica općine Tovarnik. "I to je čuvanje hrvatskog suvereniteta", prokomentirao je.

Na primjedbu novinara kako je premijer Zoran Milanović njegovo imenovanje za povjernika predsjednice Republke za migrante ocjenio potpuno nepotrebnim, Andrija Hebrang je kazao kako mu je jasno da "to Milanoviću nije jasno jer ne zna kako funkcioniraju stožeri u normalnim državama".

"A zašto je imenovala mene, znam da mu ni to nije jasno jer nije sudjelovao u ratu pa ne zna što sam radio u ratu", rekao je.

Hina