HEBRANG Ovo su peti predsjednički izbori u kojima hrvatska desnica ruši samu sebe

Andrija Hebrang, Andrija Hebrang, predsjednički izbori

Jedan od ”veterana” HDZ-a, Andrija Hebrang ne krije razočaranje, ali i vrlo realno sagledava sadašnji politički trenutak. U komentaru za portal Direktno.hr kaže da ”Desnica ruši samu sebe uz pomoć infiltriranih lijevih snaga”.

”Ovo su peti predsjednički izbori u kojima hrvatska desnica ruši samu sebe. Odmah treba reći da je ruše infiltrirane lijeve snage, koje ne mogu oprostiti desnici što je vodila Hrvatsku u njezinu stvaranju i obrani od srpske agresije, jer većina onih koji je ruše nije sudjelovala u tim povijesnim projektima. Tako je dio HDZ-a sam rušio svoje kandidate Matu Granića i Jadranku Kosor, a 2009. je u utrku, osim svojeg kandidata, moje malenkosti, ubacio nekoliko bezizglednih ‘lažnjaka’, Vidoševića i Primorca, kojima cilj nije bio pobjeda nego skretanje izborne vage prema ljevici, odnosno Ivi Josipoviću”, komentira Hebrang.

Podsjeća i na vrijeme od prije pet godina, kada je Hrvatska birala između Kolinde Grabar-Kitarović i Ive Josipovića:

”Gotovo je takvu sudbinu doživjela i Kolinda Grabar-Kitarović u prvom mandatu, kojoj je podmetnut dotadašnji HDZ-ovac, ‘lažnjak’ Milan Kujundžić, s ciljem da joj uzme nekoliko postotaka glasova i omogući drugi mandat notornom ljevičaru Josipoviću. I uspio bi da ga nismo raskrinkali s ratnim napuštanjima Hrvatske, jednom čak godinu i pol, što čak ni njegovi pacijenti glasači nisu znali! Tako je izgubio, prema kasnijoj analizi pobjedničkog stožera, nekoliko postotaka pa je kandidatkinja HDZ-a prošla za manje od jedan posto.”

“Na žalost, u drugom pokušaju stigla ju je ‘desničarska kletva’. Razdijeljena desnica umjesto pobjede u prvom krugu, zbroje li se desni glasovi, doživljava novi poraz koji znači početak nove krize. Dobro, nisu više desnica i ljevica, nego suverenosti i liberali, ali promjenom naziva mijenja se samo forma. Suština je da se je pogrešnom politikom HDZ odmaknuo od svojih birača suverenista i otvorio vrata novom suverenističkom valu predvođenom Miroslavom Škorom.”

Hebrang detaljno navodi velike propuste sadašnjeg vodstva HDZ-a, na čelu s Andrejem Plenkovićem.

”Mi, stariji članovi stranke, marginalizirani nakon što smo je godinama vodili u pobjede, upozoravali smo na vrijeme. Nismo mogli opstati ni na razini počasnih članova volontera, jer drugo nam i ne treba. Otpadali smo redom, osim nekolicine, zbog iznošenja kritike kako je stranka skretala lijevo u liberalne vode: koalicija s HNS-om, davanje statusa glasnogovornika koalicije SDSS-u, nepotrebno dijeljenje naroda Istanbulskom konvencijom, uvođenjem rodne ideologije i Marakeškim sporazumom, izostanak procesuiranja srpskih ratnih zločinaca, izbjegavanje naplate ratne štete, totalno usporavanje iskopavanja žrtava iz 1945. godine, loša briga za zdravlje branitelja, kojih umire 12 svakoga dana po podacima resornog Ministarstva, zaustavljanje referenduma o izborima, reforma školstva u rukama militantno lijevog HNS-a, izbacivanje desnih partnera s više tisuća preferencijalnih glasova nauštrb onih s nekoliko stotina…”

“A što tek reći na izbjegavanje proglašenja gospodarskog pojasa, suspenziju Kajkića, stavljanje ‘na led’ domoljubnih novinara, nepozivanje na obljetnice dugogodišnjih stranačkih zastupnika u Saboru, višedesetljetne dužnosnike stranke, ignoriranje dragovoljaca pri imenovanju na stranačke i državne dužnosti, vraćanje u stranku onih koji su je izdali i iz nje izlazili?”

Dugačak popis pogrešaka
“Mogao bih nabrajati satima. Dodamo li ovim ‘ideološkim’ pitanjima i katastrofalne gospodarske i reformske ocjene EU koje su stigle neposredno pred izbore, jasno je da je HDZ postaje sve manje suverenistička stranka. To je bilo plodno tlo za novi raskol i dijeljenje glasove iz čega je vrlo jednostavno pobjedu izvojevao jedini kandidat ljevice”, nastavlja Hebrang navodeći taksativno greške HDZ-ovog vodstva.

”Dosadašnjoj predsjednici nije pomoglo ni blago, ali kratkotrajno skretanje stranke u desno, tijekom drugog kruga, ali to nije moglo ispraviti višegodišnje pogreške. Bila je žrtva stranačke politike kojoj se u naglom zaokretu priklonila prije samo godinu dana.”

“No, nije svako zlo za zlo ako se izvuku pouke i korigira politika. Lijevo nagnuto stablo HDZ-a ima više svježih grana koje rastu prema desno, od onih koje vuku u lijevo i svakako su malobrojnije. Istina je da one lijeve grane već obilno sišu hranjive sokove i zato ih treba očistiti antiklijentelističkom politikom. Klijentelizam i ubijanje domoljublja dvije su ozbiljne bolesti koje nisu neizlječive. Dolaze složena i opasna vremena kada će se moći održati i svoje narode sačuvati samo suverenističke državne politike”, govori Hebrang.

Također trezveno na kraju zaključuje: ”Jasno je da je za svaku korekciju stranačke politike potrebna i pomoć članstva. Desetak godina sam bio potpredsjednikom stranke i sjećam se da smo birali takve antisuvereniste i ranije – Mesić, Josipović, Račan, Plenković, Bandić… Dobro sam ih osjetio na svojoj koži, pa i nedavno, kada je novi predsjednik države rekao da smo Kolinda Grabar-Kitarović, Tomislav Karamarko i ja izdajnici, jer smo prije tri godine na početku migrantske krize tražili poštivanje Zakona o granici, koji brani ulazak u državu osobi koja nije identificirana i čija prtljaga nije pregledana. Da, proglasio nas je izdajnicima čovjek koji nije branio granice ni u srpskoj agresiji, a dobio je izbore nakon takve klevete!”

“A da je bilo po našemu, koliko bi neidentificiranih počinitelja raznih atentata manje ušlo u Europu? Dakle, poštivanje svojih zakona i suverenističko razmišljanje spas su ne samo svojega, nego i drugih naroda. Zato, hrvatski suverenisti iz svih stranaka, otvorite oči i uši na putu oporavka hrvatske politike. Tko nauči iz poraza postaje pobjednik!”, zaključio je Hebrang, piše Direktno.hr.