GRMOJA OŠTRO REAGIRAO "INA je potvrdila da je Plenkovićeva Vlada podržala gašenje rafinerije u Sisku"

Nikola Grmoja
Nikola Grmoja

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja reagirao je u četvrtak na priopćenje Ine u vezi s navodima izrečenim na današnjoj sjednici Antikorupcijskog vijeća, ocijenivši da je ono 'veća bomba' od svjedočenja bivšeg šefa Janafa jer u njemu 'tvrde da je Vlada podržala gašenje rafinerije'
'Večerašnje priopćenje INA-e je veća bomba od Kovačevićeva svjedočenja jer u priopćenju tvrde da je Vlada, kao suvlasnik INA-e, podržala gašenje rafinerije i preusmjeravanje nafte prema Mađarskoj',, objavio je na Twitteru Grmoja, koji je predsjednik Antikorupcijskog vijeća, prenosi Hina.

Član uprave Janafa: 'Kovačević laže. Vijeće zamara hrvatsku javnost riječima čovjeka upitnog kredibiliteta'

Upitao je hoće li premijer Andrej Plenković sutra demantirati i Inu, kao što je danas demantirao navode bivšeg šefa Janafa Dragana Kovačevića koje je izrekao tijekom saslušanja na Antikorupcijskom vijeću. Kovačević, koji je ujedno i Uskokov osumnjičenik, danas je izjavio da je premijer Andrej Plenković na sastanku u Vladi 2018. sugerirao da se potpiše memorandum koji bi značio gašenje sisačke rafinerije, što je Plenković kasnije opovrgnuo.

'Tu je sve jasno - niti sam ja naredio da se potpisuje memorandum, niti sam ja naredio - a takve nebuloze smo gledali neki dan u medijima - da se zatvara sisačka rafinerija', rekao je u četvrtak premijer u izjavi novinarima u Pragu. Dodao je i da su 'poslovne odluke o tome hoće li sisačka rafinerija raditi ili ne, ili se transformirati, odluke Ine kao kompanije'.

Ina je u večerašnjem priopćenju, na što u svojoj objavi upozorava Grmoja, istaknula, među ostalim, da je zaustavljanje prerade nafte u Sisku te prodaje nafte na tržištu isključivo poslovna odluka kompanije koju su podržala oba većinska vlasnika. 

'Zbog teza koje se u javnosti provlače posljednjih dana, željeli bismo naglasiti da je zaustavljanje prerade u Sisku te prodaje nafte na tržištu isključivo poslovna odluka kompanije koju su podržala oba većinska vlasnika. Naime, rafinerija u Sisku je bila neprofitabilna godinama, a s obzirom na današnja kretanja zajedno s riječkom rafinerijom stvarala bi gubitak veći od 1,5 milijardi kuna godišnje', navodi se u njihovu priopćenju.