Grabar-Kitarović uskoro odlazi u posjet kćeri u SAD, a u HDZ se još ne namjerava vraćati

Kolinda Grabar Kitarović, HDZ
Dalmacija danas

Po odlasku s Pantovčaka trebala bi dobiti ured i to vjerojatno u zagrebačkoj Visokoj ulici. Uz nju će pola godine biti i jedan član osiguranja i vozač. Kako nije samostalno upravljala vozilom od svog boravka u Americi, točnije od 2011. otkad je obnašala dužnost pomoćnice glavnog tajnika NATO-a, automobil se ne bi usudila voziti sama. "Ipak je prošlo skoro 10 godina da mi nisu dali osobno voziti automobil", govori Kolinda Grabar-Kitarović.

Do realizacije novog ureda, pretpostavljaju suradnici predsjednice na odlasku, proći će mjesec-dva dana, a kada ga konačno dobije, u fokusu će joj biti međunarodne vode, promocija Hrvatske u inozemstvu. Već sada je primila brojne pozive na počasna predavanja, pozive od instituta u Americi, gdje će joj u govorima biti cilj promocija države. Prema statistici njezina Ureda Grabar-Kitarović je od 2015. do veljače ove godine na vanjskopolitičkom planu bila izuzetno aktivna - bila je na 140 putovanja izvan zemlje i tijekom njih obavila 71 državni, službeni i radni posjet, a preostalih 69 putovanja imalo je radni karakter. U tih pet godina Hrvatsku je posjetilo 105 stranih visokih dužnosnika i izaslanstava s kojima se predsjednica susrela.

"Bilo bi potpuno neodgovorno i neozbiljno samo otići, povući se iz javnosti, postoje i neki projekti koje želim završiti. S jako puno državnika ostala sam u dobrim odnosima, nezahvalno je bilo koga izdvajati. Nikad ni sam radila razliku među njima, je li nečija država velika geografski ili se tretira kao moćna u svijetu, prijateljstvo i odnosi s bilo kojim državnikom meni su dragocjeni. Bez obzira na veličinu zemlje, bitno je to iskreno prijateljstvo, tako se i grade odnosi u svije tu. Moramo se ophoditi prema drugima kao što želimo da se oni ophode prema nama. S poštovanjem i prijateljstvom. Zajedništvo, međusobno uvažavanje, kultura dijaloga, ambicija, obrazovanje, ženska prava, liderstvo, mentorstvo, to su vrijednosti za koje ću se zalagati", kaže Grabar-Kitarović.

Posljednji tjedan kao predsjednica Grabar-Kitarović je počela u Frankfurtu gdje je zvonjenjem starim burzovnim zvonom simbolično označila početak radnog dana na Frankfurtskoj burzi. Za posljednji inozemni posjet rezervirala je Ljubljanu, gdje se 39. put sastala sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom.

Zasad je njezin stav kako se ne namjerava miješati u poslove Zorana Milanovića niti u pitanja unutarnje politike. U HDZ se zasad ne planira vraćati. Njezini suradnici dodatno tvrde da zasad ni ne može jer su u stranci u tijeku unutarstranački izbori, zbog čega je evidencija članova zaključana. I tako će biti do sredine svibnja kada će biti okončani izbori u HDZ-u.