Gotovina je gađao isključivo vojne ciljeve

Riječ je o tvrdnjama tužiteljstva da Gotovina nije smio dopustiti granatiranje ciljeva po urbanim sredinama, odnosno da su stradali civili dokaz zločina i udruženog zločinakog pothvata. Kako navodi Corn, kolateralne žrtve nisu zabranjene, niti su zločin, negu su uobičajene u ratu.

Dodao je kako ne postoje civilne mete jer su ciljevi uvijek vojni, te kako je na vojnom zapovjedniku da procjeni hoće li očekivane vojne prednosti nadmašiti civilne gubitke.

Gotovinu planirali spasiti francuski obavještajci

Kao primjer Oluji, Corn je naveo NATO-vo bombardiranje Bagdada, te Beograda. Što se tiče Gotovinine naredbe o "stavljanju gradova pod paljbu", Geoffrey Corn vidi krivu formulaciju nekog od njegovih administrativaca, jer je Gotovina očito mislio na gađanje isključivo vojnih ciljeva.

Na pitanje o riječima Franje Tuđmana na sastanku na Brijunima, Corn je izjavio kako ih smatra shizofrenim jer je ovaj smišljao kako protjerati srpske civile, a da se ne zamjeri svijetu. Međutim, u tome Corn ne vidi dokaza da je Gotovina pristao na kršenje međunarodnog ratnog prava, rekavši kako nije prvi put u povijesti ratovanja da je neki državnik pritiskao vojsku da nešto čini, a da vojni zapovjednici ipak to uspiju izbjeći. Kazao je kako se iz transpkripata vidi da je Gotovina smirivao Tuđmana govoreći mu da je on operativni zapovjednik i da mu se dosputi da napravi svoje planove da porazi neprijatelja.

- Također, nije protuzakonit odlazak civila, uobičajen je kao i efekt koji to izaziva na protivnika - zaključio je profesor Geoffrey Corn, specijalni savjetnik glavnog vojnog pravobranitelja vojske SAD-a.