GOSTI ŠOKIRANI Kafić u Dubrovniku uveo pravilo minimalne potrošnje

GOSTI ŠOKIRANI Kafić u Dubrovniku uveo pravilo minimalne potrošnje
Dubrovački vijesnik

Dubrovčani su navikli na visoke račune u ugostiteljskim objektima tijekom ljetnih izlazaka, no ovih dana ostali su iznenađeni cijenom takozvane minimalne potrošnje u kafiću Cele na Stradunu. Naime, svima koji odluče sjesti u Cele, na atraktivnijim pozicijama, primjerice za visoki stol u prvom redu, prilazi konobar te ih upoznaje s pravilom da moraju potrošiti oko tisuću kuna ako tu žele provesti svoj izlazak. Navodno su neki stolovi i jeftiniji pa je iznos te potrošnje najmanje 300 kuna o čemu su pisali građani u Facebook grupi gradski kotar Grad gdje se razvila žustra rasprava oko ovog pravila, prenosi Dubrovački vijesnik.

"Dvije prijateljice mi pričaju da su htjele sjesti u Cele nešto popit! Dolazi im konobarica i govori da ako hoće sjesti, ona mora biti sigurna da će one potrošiti najmanje 300 kuna na piće! Njima nisu nikakvi problem novci, ali kad su to čule, digle su se i otišle!! To je turizam u Dubrovniku!", napisala je članica grupe dok joj je druga dodala kako je ta odluka sramotna.

"Nažalost jest, neko večer smo htjeli sjesti, pet/šest stolova prazno, no nismo mogli sjesti za nijedan jer su rezervirani za određeni novac koji se mora potrošiti... Blago nam se", stoji u idućem komentaru. Jedan od članova grupe je napisao kako je to 'reket', a ne uslužna djelatnost.

"Pa valjda na niže grane ne može pasti ugostiteljstvo u Dubrovniku", stoji u komentaru.

"Turizam se u Dubrovniku nažalost uglavnom svodi na 'tko je jamio, jamio je' u nadi da će za tri mjeseca zaraditi za cijelu godinu. Pohlepa će nas ubiti", komentirala je jedna Dubrovkinja.

Na komentare se osvrnuo i vlasnik ugostiteljskog objekta Cele Tomislav Ivušić koji je objasnio zašto su donijeli ovo pravilo.

"Ne volim ulaziti u rasprave, ali ovo moram komentirati. Kako nitko od vas ne komentira kavu u Cele koja je za naše ljude svako jutro zadnjih sedam-osam godina deset kuna do 10 sati? Mi zbog mjera imamo manji broj stolova, ako je itko od vas negdje bio vani u noćnom životu, gdje je velika potražnja svugdje su minimum 'spentovi'. Znači svatko ima pravo postaviti pravila objekta! Ako su se pojedinci našli uvrijeđeni što sjednu s jednim pićem i sjede cijelu noć kako bi gledali naš lijepi Stradun i prolaznike, meni je žao, ali od toga mi ne možemo plaćati naše obveze", objasnio je Ivušić te dodao kako Dubrovnik treba biti uz bok svim poznatim destinacijama.

Slična nelagodnu situaciju doživjela su i dvojica Dubrovčana koji su bili neljubazno dočekani u susjednom ugositeljskom objektu Congo, bivši Snack.

Oni su naime sjeli za stol, konobar im je rekao kako je mjesto rezervirano, iako nije imalo nikakvu oznaku, no kasnije uz natezanje su ipak dobili piće. Prema njihovim riječima djelatnici i vlasnik bili su neljubazni te im se spočitalo što su naručili vino i tonik koji ne koštaju previše.

"Nećemo nikad više tamo sjesti. Ovo kako se odnose prema lokalnim ljudima je diskriminacija. Gdje onda možemo na Stradunu sjesti i popiti piće?", zapitali su se oni.