GORDAN LAUC "Treba ukinuti sve epidemiološke mjere"

Gordan Lauc
Gordan Lauc
Novi List

Znanstvenik i član vladinog Znanstvenog savjeta Gordan Lauc bio je gost Novog dana na N1 televiziji. Pričao je o situaciji s koronavirusom, kao i o pojavi gripe ove sezone.

Govoreći o gripi, rekao je da nikome nije potpuno jasno zašto je prošle godine izostala.

"Ja se osobno više bojim gripe ove zime nego covida. Preskočili smo jednu sezonu prirodne imunizacije, imunitet nam je pao i mislim da je ove sezone jako mudro cijepiti se protiv gripe", ističe, a prenosi Index.

Kaže da cijepljenje protiv gripe nije nikakav problem.

"Cjepivo protiv gripe je nešto što imamo desetljećima. Gripa je jako teška bolest i gripe se treba bojati", rekao je Lauc.

Lauc je komentirao epidemiološke mjere.

"Ono što smo vjerojatno do sada svi već naučili je da onime što zovemo mjere ne smanjujemo broj zaraženih ljudi, mi samo produljujemo period u kojem će se virus proširiti do svih onih do kojih virus treba doći. Sve ove nametnute mjere uspore širenje virusa za 15-20 posto. One su prvenstveno uvedene da spriječimo opterećenje zdravstvenog sustava. To što smo malo rastegnuli krivulju je pomoglo. SARS COV-2 više ne prijeti da će imati veliki broj teško bolesnih ljudi, ali za gripu još uvijek ne znamo", rekao je.

Ističe da je broj hospitalizacija još uvijek bitno manji nego što je bio kad smo imali veliki val pandemije.

"Očigledno je da imamo širenje ovog virusa. Taj veliki broj zaraženih se ne preslikava u broj teško bolesnih i umrlih ljudi. Amerika ima puno više teško bolesnih nego što ima UK na isti broj zaraženih. SARS COV-2 trenutno nije razlog za paniku", tvrdi.

Kaže da veći broj hospitaliziranih trenutno nego prošle godine u ovo vrijeme uopće nije razlog za brigu..

"Mi smo prošlog ljeta imali jako malo zaraženih. Ove godine smo imali ogroman broj turista i činjenica je da imamo više zaraženih nego što smo imali lani u isto doba. Virus se širi, virus će se i dalje širiti. Mi se ovog virusa ne možemo riješiti. Ono što se bitno promijenilo, imamo polovinu ljudi koji su se cijepili i imamo polovinu onih koji su preboljeli. Zbog toga nemamo razloga za paniku", rekao je.

Osvrnuo se i na cijepljenje protiv koronavirusa.

"U trenutku kad je država osigurala dovoljno cjepiva za sve, svatko tko se želi se može cijepiti. Ako će nas država prisiljavati da se brinemo za zdravlje, onda je puno bolje da zabrani cigarete, zašećerena pića i ultraprocesiranu hranu. Ako se bojite cjepiva, trebate se puno više bojati virusa", ističe.

Karta ECDC-a

O karti Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) kaže da je to jedna administrativna birokratska karta koja se temelji na dva kriterija.

Upitan kako komentira da su na zadnjoj karti crveni Slavonija i Gorski kotar, u kojima boravi puno manje ljudi, Lauc kaže da je to apsurdna situacija.

"Imate neku lokaciju koja je malo naseljena i koja provodi malo testova i onda im udio zaraženih poraste i završe crveni. Mislim da tu kartu ne treba ozbiljno gledati", rekao je znanstvenik.