FOTO  Godišnjica smrti Blage Zadre


Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić istaknuo je u govoru na komemorativnom skupu kako je Blago Zadro 'znao prepoznati znakove vremena i da je došao presudan trenutak u stvaranju neovisne i suverene Hrvatske'. 'Zajedno s tisućama i tisućama hrvatskih vitezova počeo je ostvarivati to velebno djelo, ali nije mu se posrećilo da doživi ostvarenje toga sna', kazao je Ivić, dodavši kako je Zadro živio i umro za Hrvatsku.

Po riječima Petra Čobankovića, ministra poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i predsjednika vukovarsko-srijemskog HDZ-a, koji je uz vukovarski HDZ i Klub branitelja i dragovoljaca 'Trpinjska cesta 1991 'bio i organizator komemorativnog skupa, Blago Zadro bio je vizionar i vođa. Mi koji smo danas na određenim pozicijama ne smijemo iznevjeriti one koji su dali najviše, t.j. svoje živote za Hrvatsku. Moramo se boriti za stvaranje boljih životnih uvjeta, kako bi građani dobili radna mjesta i osiguranu egzistenciju', poručio je Čobanković.

Blago Zadro poginuo na Trpinjskoj cesti

Na skupu, kojem su nazočili članovi obitelji Blage Zadre te njegovi prijatelji i suborci, govorili su i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i predsjednik Udruge branitelja dragovoljaca Domovinskog rata grada Zagreba Zvonko Milas. On je istaknuo kako su nam poginuli hrvatski branitelji, među kojima je i Blago Zadro, 'ostavili slobodnu i neovisnu zemlju u kojoj trebamo stvarati poštenje i dobrotu'. Na grob Blage Zadre na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata vijence su položili i svijeće zapalili članovi obitelji Zadro te brojna izaslanstva, a u crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju služena je misa zadušnica.

General bojnik Blago Zadro poginuo je u obrani Vukovara kod Trpinjske ceste u Borovu naselju 16. listopada 1991., gdje je bio zapovjednik obrane. Jedan je od osnivača vukovarskog HDZ-a. Činom general bojnika odlikovao ga je posmrtno pokojni hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i jedini je vukovarski branitelj s tako visokim vojnim činom. Njegovi posmrtni ostatci ekshumirani su 1998. iz masovne grobnice na Novom groblju zajedno s 937 drugih žrtava srpske agresije na Vukovar. Pokopani su na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata uz posmrtne ostatke njegova sina Roberta, koji je 1992. poginuo na hercegovačkom ratištu.

Hvala mu što je svoj život žrtvovao za slobodu sviju nas. Neka mu je pokoj vječni i neka mu laka hrvatska zemlja za koju je pao.