Glavaš: Ukidanje presude u cijelosti stvara osnove za pozitivan ishod

"Vrlo sam zadovoljan što je prvostupanjska presuda iz 2009., kojom sam bio presuđen na deset godina zatvora ukinuta, i to u cijelosti, a ne samo pojedini segmenti, nego u potpunosti, što stvara vrlo realne šanse i osnove da pravosudni proces završi pozitivno kada dođe do ponavljanja prvostupanjskog postupka", izjavio je Glavaš za Novu TV.

Vrhovni sud je od zagrebačkog Županijskog suda zatražio novo suđenje za ratne zločine nad osječkim Srbima, a Glavaš očekuje da bi to moglo biti krajem jeseni ove godine.

Upitan smatra li i dalje kako je suđenje bilo pod utjecajem Hrvatske demokratske zajednice, Ive Sanadera i Vladimira Šeksa, Glavaš je rekao kako je HDZ predvođen tim ljudima pokrenuo postupak i represivni aparat, od policije, državnog odvjetništva do tajnih službi.

"Kada nešto uđe u pravosudnu kolotečinu, to je žrvanj koji melje i koji se jednostavno ne može zaustaviti", istaknuo je Glavaš, dodavši kako je riječ o politički pokrenutom i montiranom političkom procesu.

"Ustavni sud je nakon četiri godine i četiri mjeseca ukinuo drugostupanjsku presudu , a sada je Vrhovni sud ukinuo i prvostupanjsku, što potvrđuje moju argumentaciju i što mi s pravom ulijeva vjeru i nadu u optimizam, da će ponovljeni postupak završiti pozitivno za mene", napomenuo je.

Glavaš očekuje pravičan postupak, bez utjecaja politike. "Da ne očekujem ne bih se vratio u Hrvatsku i nastavljao pravnu bitku za dokazivanje svoje nevinosti koja traje punih deset godina, a spreman sam izdržati još deset godina da se utvrdi i dokaže istina", rekao je.

Uvjeren je da će to uspjeti što mu je, kaže, obveza radi obitelji, prijatelja i hrvatskih branitelja koji su u njega vjerovati svih ovih deset godina i radi toga da pokaže "da je Domovinski rat čist kao suza".

U povodu skorašnjih izbora Glavaš je poručio HDZ-u kako, zahvaljujući ukidanju presude, sada može najaviti da će aktivno sudjelovati u predizbornoj kampanji i izbornom procesu, najvjerojatnije u 4. izbornoj jedinici.

Hina