Glasovanje bh. Hrvata u zamjenu za gay prava!?

No kako sada stvari stoje, Milanović nema uporišta da i dalje inzistira na tome da se u Ustav ugradi pitanje načina glasovanja hrvatskih državljana iz BiH. Naime, naši izvori iz Hrvatskog sabora otkrivaju nam kako se ovakvi zahtjevi izravno kose s Europskom konvencijom o državljanstvima koja kaže kako ne postoje dvije vrste državljana. To u praksi znači da hrvatski državljani u BiH moraju i dalje imati potpuno ista prava kao i oni iz Hrvatske, čime se dolazi do zaključka kako bi se ustavnim ograničenjima glasovanja Hrvati u BiH diskriminirali.
Novi prijedlog

No, u ovom trenutku Milanović ima drugog asa u rukavu, a to je zahtjev da se kroz ustavne promjene ugrade odredbe o zabrani diskriminacije po spolnoj orijentaciji. To znači da bi, nakon silnih prepucavanja oko Zakona o sprječavanju diskriminacije, u Ustav ušla i zaštita homoseksualaca po istoj osnovi po kojoj se zabranjuje diskriminacija prema vjeri, političkim uvjerenjima, rasi itd. Naš sugovornik kaže kako je ovo svojevrsni blef, kojim se od HDZ-a pokušava izboriti popuštanje na polju glasovanja hrvatskih državljana izvan Hrvatske, jer se zna da će HDZ teško prihvatiti ovakve zahtjeve. Ustavni stručnjaci tvrde kako se time ništa ne bi promijenilo za gay populaciju, jer je zabrana diskriminacije već zakonski uređena.  

Swoboda želi razjašnjenje

U svakom slučaju Kosor i Milanović obavit će još jednu rundu razgovora oko ustavnih promjena, oko kojih bi se uskoro u Saboru trebala povesti rasprava, ali pritom treba naglasiti da je Milanović za svoje stavove već dobio potporu i Hannesa Swobode, izvjestitelja Europskog parlamenta za Hrvatsku. On je naime kazao kako Unija ne želi utjecati na neke posebne članke hrvatskog Ustava, ali da se stvari moraju razjasniti. - Napraviti se moraju jasna pravila za glasovanje, tako da u Hrvatskoj glasuju oni koji u Hrvatskoj imaju životni interes, rekao je Swoboda, dodajući kako u Uniji imaju veliki interes za integritet i koheziju BiH te da treba učiniti sve što tome pomaže, sve što ide u tom smjeru.

Tko će popustiti

I dok iz HDZ-a naglašavaju kako teme koje se vežu uz glasovanje dijaspore ne treba vezati uz promjene Ustava jer se radi o zakonskoj materiji iz SDP-a misle drukčije. Srž njihovog zahtjeva ogleda se u tome da se dijaspori, odnosno Hrvatima iz BiH, omogući glasovanje samo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima. Pritom treba naglasiti kako HDZ ne može usvojiti potrebne ustavne promjene bez podrške SDP-a tako da će biti zanimljivo gledati tko će prvi popustiti.

Bh. Hrvati odlučujući

U javnosti se često stvara kriva predodžba da izborni rezultati u Hrvatskoj izravno ovise o glasovanju dijaspore, odnosno da bh. Hrvati donose prevagu prilikom formiranja vlasti u susjednoj nam državi. No, ako se stvari sagledaju malo dublje dolazi se do zaključka da dijaspora u idealnim uvjetima teško da može imati više od pet zastupnika u Saboru, što je ipak manje od broja zastupnika koje dobivaju nacionalne manjine.

dnevni list