Glas Koncila optužio hrvatske političare za izdaju

Najnoviji broj Glasa Koncila hrvatske je političare (ponovno) optužio za izdaju. Zbog korupcije i katastrofalnog stanja u gospodarstvu i opljačkane Hrvatske, glavni urednik Glasa Koncila u najnovijem komentaru piše kako je "sasvim jasno da najveća odgovornost leži na političarima i na političkim strankama, osobito parlamentarnim, jer oni upravljaju državom, njezinim dobrima, proračunom kao i usmjeravanjem ukupnog društvenog života".

"Očito je da je to upravljanje neprimjereno, neodgovorno, često nečasno i može se opravdano reći, izdajničko uvijek u onoj mjeri u kojoj su grupni interesi važniji od općenitih nacionalnih interesa", piše Miklenić i dodaje kako se može vjerovati da je takvo neadekvatno upravljanje smišljeni projekt te kao da netko možda i nesvjesno gura Hrvatsku u propast.

On se prisjeća kako se velika većina građana 19. svibnja 1991. na referendumu izjasnila za samostalnu Hrvatsku, no da niti oni koji tada nisu bili na referedumu za demokratsku Hrvatsku danas nemaju pravo razarati ni njezino gospodarstvo, niti nacionalni i kulturni identitet.

"To je kazneno djelo izdaje", tvrdi Miklenić i naglašava kako svi koji su se izjasnili za samostalnu hrvatsku državu sigurno ni u snu nisu željeli državu koja bi bila "poligon za istjerivanje osobnih i grupnih interesa na štetu zajendičkog dobra čitave nacije, već je željela i sanjala zrelu demokraciju, apsolutno poštivanje zakonitosti i ravnopravnost svih građana da mogu svojim poštenim radom izgraditi bolje uvjete života sebi i budućim naraštajima".

Nije se moglo ni sanjati, piše Miklenić, da bi interesne skupine i umreženi moćnici u samostalnoj državi preuzeli kontrolu gotovo nad svim segmentima hrvatskoga društva, a političare, čak i stranke i medije koristili kao paravan na javnoj sceni.

"Sve je više pokazatelja da se upravo to dogodilo Republici Hrvatskoj te da zato uspostavljeni politički sustav ne predviđa nikakvu građansku kontrolu nad vladajućima, pa nije iznenađenje što čak polovina biračkog tijela ne želi uopće sudjelovati na izborima koji su unaprijed tako postavljeni da ne mogu ništa bitno promijeniti", piše Miklenić i nada se da će se na političkoj sceni pronaći neki novi političari "apsolutno čiste prošlosti", koji bi mogli promijeniti postojeće stanje.

VL