Glas Koncila: Josipovića su postavili tajni centri moći!

"Ishod drugoga kruga predsjedničkih izbora potvrdio je koje snage stvarno upravljaju hrvatskim društvom, kao i to da su svima drugima dane samo epizodne uloge, koje mogu biti i vrlo zvučnih naslova i fotelja, ali ne mogu biti i odlučujuće" - napisao je u uvodnom komentaru novog broja Glasa Koncila glavni urednik tog crkvenog glasila Ivan Miklenić. No, "snaga koja stvarno upravlja društvom", što se "potvrdilo u ishodu izbora" za Miklenića nisu glasači, nego urota zakulisnih moćnika.

Glasilo Katoličke crkve, koja je u drugom krugu predsjedničkih izbora neskriveno podržavala Milana Bandića, zapravo relativizira legitimitet izbora Ive Josipovića za predsjednika Republike.

U komentaru, koji počinje riječima "Voljom manje od trećine od ukupnoga broja birača (izabran je)...", za Josipovića se kaže da je bio kandidat ne samo SDP-a, nego i "određenih centara moći koji djeluju daleko od očiju javnosti", da ga je podržao "dio umirovljenoga vojnog establišmenta" (!), da je "od početka nametnut javnosti kao jedini favorit", da je imao "specijalni medijski tretman" i podršku "skrivenog establišmenta"... Kaže se i da za "objektivno utvrđivanje ishoda izbora" treba uzeti u obzir 50-postotnu apstinenciju birača.

Po Mikleniću, uz Josipovića nisu stali samo "određeni centri moći koji djeluju daleko od očiju javnosti", nego i HDZ: "Neizjašnjavanje glavnih stranka vladajuće koalicije - po onoj 'tko šuti, taj se slaže' - značilo je također svojevrsnu potporu izabranom predsjedniku".

Crkveni list za pobjedu kandidata ljevice krivi veliki broj kandidata na desnici, ali i tu vidi prste "pojedinih centara moći", koji su pomogli Josipoviću tako što su "inicirali i snažno podupirali nerealnu ambicioznost pojedinih kandidata desničarske političke opcije". Pritom Glas Koncila insinuira da su se neki kandidati desnice natjecali za predsjednika (i tako pomogli Josipoviću) zbog toga što su bili ucijenjeni!

Izbor Josipovića, po crkvenom listu, nije demokratski iskorak, nego potvrda političkog kontinuiteta, "što konačno i najviše odgovara određenim najmoćnijim političkim snagama", piše Ivan Miklenić u novom broju Glasa Koncila.