Fra Miljenko Stojić: 'Milane Bandiću zadužen si za uklanjanje imena trga maršala Josipa Broza Tita, Herceg – Bosna te poziva!'

Uvodni referat je održao mons. Vlado Košić na temu „Žrtve u Domovinskom ratu na području Sisačke županije". Govorio je o stradanju Hrvata na području Siska. Između ostalog istaknuo je kako su velikosrbijanski agresori pod obilježjem JNA srušili 25 župnih crkava, samostana i kapela na spomenutom području. Mons. Košić je istaknuo „to je bio tsunami, koji je rušio sve što je katoličko."

U nastavku Zvonimir Šeparović je imao izlaganje pod naslovom „Vrijeme žrtve". „Živimo u vremenu žrtve, žrtve su posvude, a mnogi su izloženi žrtvi. Postoji problem žrtve, a ne možemo samo staviti žrtvu u kategoriju zločina, nego postoje žrtve zlouporabe moći", rekao je Zvonimir Šeparović. Istaknuo je u nastavku kako velikosrbijanski zločinci nisu kažnjeni za zločin nad Vukovarom.

-„Prosvjedovali smo protiv povlačenja tužbe gdje teretimo Srbiju za genocid u Domovinskom ratu, pred Međunarodnim sudom pravde. „Treba nam oluja da bih potresli ljude i ukazali na istinu o Domovinskom ratu, inače ćemo propasti kao narod i kao država" - istaknuo je Zvonimir Šeparović.

Iznimno zanimljivo izlaganje imao je fra Miljenko Stojić na temu „Suvremena paradigma: pobijeni hercegovački franjevci". Fra Miljenko je pozdravio nazočne na kongresu riječima „Pozdrav iz Herceg - Bosne". Dotakao se boljševičke paradigme koja vlada na Markovu trgu te ukazao je na problem trga u Zagrebu, koji nosi ime po maršalu Josipu Brozu Titu, jednom od deset najvećih zločinaca u ljudskoj povijesti.

-„Milane Bandiću, zadužen si za uklanjanje sramotnog imena najljepšeg trga u Zagrebu koji nosi ime po zločincu Josipu Brozu Titu, a poziva te Herceg - Bosna" - istaknuo je fra Miljenko.

U nastavku je izložio povijesne okolnosti i stradanja Hercegovine u Drugom svjetskom ratu i poraću. Predstavio je rad Vicepostulature, te općinskih povjerenstava za utvrđivanje grobišta u Drugom svjetskom ratu i poraću na području Hercegovine. Istaknuo je događanja oko uklanjanja „sramotnog partizanskog kamenog cvijeta" u središtu Širokog Brijega, ispod kojeg je bila masovna grobnica, u kojoj je bilo nekoliko partizana pokopano, a ostalo su pobijeni civili i ratni zarobljenici.

.-„Provodila se medijska hajka na Povjerenstvo općine Široki Brijeg koje je uklonilo spomenuti kameni cvijet, a neki političari su išli tako daleko da su ponudili ponovno obnavljanje kamenog cvijeta. Međutim, nitko se od političara nije ponudio za kupnju sanduka kako bi se pokopale sve žrtve, čije kosti su samo bačene u masovnu grobnicu ispod kamenog cvijeta" - istaknu je fra Miljenko Stojić.

Nakon uvodnih referata još 15 izlagača je izlagalo referate na zasjedanju prvog dana kongresa u muzeju Mimari.

hrsvijet.net