FOTO  Ponos Hrvatske u kući bez električne energije

Njihova neobična životna priča teško bi se mogla nazvati i sretnom. Imali su pola jutra zemlje i spavali u starom automobilu, a kad su krenuli graditi kuću - Hrvatske vode na toj su zemlji iskopale kanal i morali su je srušiti. Privremeno su se uselili u trošnu kućicu na kraju sela, živeći godinama bez struje i primanja. Imaju kola, magarca i magaricu, pa susjedima dovoze drva iz šume ili nešto prevezu. Ljeti preživljavaju od zemlje, a zimi žive od 300 kuna, koje Ivo zaradi njegujući invalida.

Unatoč svemu, Miroslav je najbolji učenik u razredu. Vole ga profesori i prijatelji. Ni oni nisu znali da je svaka njegova zadaća napisana uz svjetlost svijeće.

Javnost je za njih dvojicu prvi puta saznala iz filma Baš kao otac i sin. Djelo je to srednjoškolaca, polaznika studija Kreativnih ideja Gunja pri Osnovnoj školi Antun i Stjepan Radić.

Nakon što su mediji 2008  objavili njihovu priču, uz pomoć dobrih ljudi trebali su početi graditi novi dom koji će im jamčiti bolji život - kakav zaslužuju.

Ivo je i dobitnik nagrade Hrvatski ponos za 2009 godinu, ali ni to nije pomoglo da dobiju krov nad glavom. Od tih obećanja prošlo je mnogo vremena, a stvar se nije pomakla sa mjesta.

Iako su mediji bili puni priča o Ivi i Miroslavu, iako su mnogi smiješeći se u kamere obećavali pomoć ni dan danas  gradnja kuće se nije pomakla sa mjesta. Posjetili smo danas mjesto na kome se trebala početi graditi kuća za njih dvojicu, ali osim par stotina crijepova nema nikakvih vidljivih tragova gradnje.

Par stotina metara od navodnog gradilišta je kuća u kojoj Ivo i Miroslav žive, naravno ostavljeni od svih u domu bez električne energije u 21 stoljeću, vjerojatno će tako biti do trenutka kada opet nekome od političira zatrebaju poeni pred izbore.

Na našim fotografijama pogledajte dom gdje sada žive Ivo i Miroslav, kao i mjesto gdje treba niknuti njihov novi dom.