FANTOMSKE TVRTKE PO DALMACIJI Vozač iz BiH postao fiktivni direktor jedne u Dugopolju

Dugopolje
Ante Čizmić/CROPIX

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv vozača kamiona, 35-godišnjeg D.J. iz Žepča, inače hrvatskog državljanina za kaznena djela utaje poreza ili carine i kaznenog djela povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga čime je, kako stoji u optužnici oštetio državni proračun RH u iznosu od pet milijuna i 41 tisuću kuna.

Njemu se stavlja na teret da je od 9.svibnja do 30.srpnja 2013 godine u Dugopolju, kao direktor i odgovorna osoba trgovačkog društva "Metal Activa d.o.o" koje je prijavljeno na nepostojećoj adresi, postupio u nakani da uskrati proračunu RH srestva na način da je izbjegavao plaćanja poreza na dohodak, javlja Slobodna Dalmacija.

Tereti ga se da je osobno, ali i na temelju ovlasti za podizanje novca koje je dao knjigovotkinji tod društva V. Š. te svom zaposleniku E. K. za žiro računa Metal Acitve, za svoje osobne potrebe u više navrata podigao ukupan novčani iznos od osam milijuna i 584 tisuće kuna. No taj iznos nije prijavio kao prihod niti je na njega obračunao i platio porez na dohodak u iznosu za koji se na početku teksta spominje da je oštećena RH. Naime, tvrtke povezane sa "Metal Activom (uglavnom iz Italije) su uplatile ukupan iznos od 13 milijuna i 20 tisuća kuna tvrtki D.J., a on je "odvadio" osam milijuna i 584 tisuće kuna za svoje potrebe, te nije platio porez državi.

Zašto se ne spominju puna imena knjigovotkinje i zaposlenika u ovoj priči?

Iz razloga što oni nisu ni optuženi - splitsko tužiteljstvo očigledno nije povjerovalo u priču koju je "ponudio" policijskim istražiteljima. Tada je na ispitivanju u policiji izjavio da je on samo na papiru bio direktor i odgovorna osoba trgovačkog društva "Metal Activa d.o.o." te da nije ništa znao o poslovanju društva, da nije imao uvid niti bilo kakvu korist od poslovanja. Također je naveo da nikada uopće nije ni bio u Dugopolju te da je po nalogu V.Š. koja je imala pečat društva morao dati punomoć njoj i E.K. za podizanje novca koji je podizan u Zagrebu gdje je ujedno sa knjigovotkinjom V.Š išao kod javnog bilježnika radi osnivanja društva. Tvrdi da zapisnike o poreznom nadzoru i rješenje nikada nije primio, te pojašnjava da je na ovo pristao na nagovor Zorana S. koji živi u Novom Sadu, a da je kao protuuslugu za čitavo razdoblje "direktorovanja" dobio 300 eura.

No sve ovo što je rekao policajcima, D.J. nije htio ponoviti prilikom ispitivanja na Općinskom državnom odvjetništvu u svojstvu osumnjičenika nego je samo izjavio da se ne osjeća krivim za djela koja mu se stavljaju na teret.

Priča o pojavama fantomskih tvrtki koje svojim stvarnim ili fiktivnim poslovanjem zavrte ogormne novce, a državi Hrvatskoj nikada ne plate svoje dadžbine pokazala se i u ovom slučaju istinitom.

Samo nismo sigurni jesu li baš svi akteri ušli u ovu optužnicu. ODO Split se zadržalo samo na D.J. jer papiri koje je dostavila Porezna uprava Split nakon inspekcijskog nadzora i Odjel gospodarskog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske jasno govore da je on bio vlasnik. Knjigovotkinja i zaposlenik su bili ispitani bili u svojstvu osumnjičenika, ali u ovu optužnicu nisu ušli.