"EUTANAZIRAJTE HDZ" Bijesni Slavonci zbog ponašanja Vlade u slučaju svinjske kuge postavili transparent

Transparent
GORAN KAJKIĆ/FACEBOOK

U jeku afričke svinjske kuge zbog koje se masovno eutanaziraju svinje diljem istočne Slavonije, nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću Vinkovaca Goran Kajkić na početku svečanog mimohoda 58. Vinkovačkih jeseni organizirao je postavljanje velikog transparenta s natpisom “Eutanazirajte HDZ”. Kako je vidljivo na snimci koju je Kajkić objavio na svom Facebooku, poruka vladajućoj stranci razvučena je duž krovne terase jedne od zgrada uz koje prolaze sudionici mimohoda.

“Postavljanje poruke organizirao sam u suradnji s građanima kako bismo poslali poruku da moramo zaustaviti HDZ jer Slavonija plače te gubi svoje bogatstvo s njihovim lošim odlukama i mjerama”, rekao je Kajkić referirajući se na kontroverzne metode koje država provodi u borbi protiv svinjske kuge.

On je za list 24sata rekao da se poruka ne odnosi samo na situaciju sa svinjama.

Policajci ekspresno uklonili transparent


“To sam ja organizirao, zajedno s nezadovoljnim građanima da pošalju poruku cijeloj Hrvatskoj, ne samo za ovo sa svinjama, već na cijelu situaciju u državi. Da se ukloni HDZ s političke scene”, rekao je i potvrdio da su policajci, a nekolicina njih se može i uočiti na njegovoj snimci, ekspresno uklonili transparent.

“Došli su i policajci u civilu. Ma, skočili su u sekundi i transparent su maknuli. Za minutu ga više nije bilo”, dodao je Kajkić.

Iz vukovarsko-srijemske policije se zasad o ovome nisu oglašavali. Svečani mimohod je, inače, na svom drugom programu prenosio i HRT.

Zabrana klanja svinja u vlastitim dvorištima

“Od prvog dana pojave bolesti, od 30.6. zabranjeno je klanje svinja za vlastite potrebe. Može se dogoditi da zakoljete svinje u vrijeme inkubacije koja može biti do 19 dana. Imate primjere naglih uginuća bez ikakavih simptoma ili imate školski primjer inkubacije kod ove bolesti, koja je najčešće 15 dana. I to su sve rizici širenja bolesti”, rekao je za N1 Mladen Pavić, državni tajniK Ministarstva poljoprivrede.

Unatoč zabrani Pavić smatra kako to ne znači da je kraj tradicionalnog uzgoja svinja u Slavoniji.

“Upravo temeljem kategorizacije i zabrane držanje svinje od godine dana, a poznajući virus i njegove specifičnosti, to je razdoblje u kojem će biti omogućeno ljudima da se prilagode, i da dignu visoke biosigurnosne mjere, nikako ne znači kraj svinjogojstva i držanje svinja. ” dodajući da je razdoblje od godinu dana odlučeno temeljem europske direktive i na temelju iskustava drugih zemalja.

“Bilo kakvim propustom doći će do eksplozije bolesti. Mi smo jedina zemlja gdje se bolest do sad pojavila koja ima ovako specifičan način uzgoja životinja. Prije 10 dana se bolest pojavila kod divlje svinje u Švedskoj – na površini od tisući kilometara kvadratnih ide eutanazija svih svinja i divljih i domaćih. Nema pregleda, nema dijagnostičkog ispitivanja u u laboratoriju, apsolutno sve ide na eutanaziju”, zaključio je Pavić za N1 televiziju.

Ovakvo ponašanje vlasti u Hrvatskoj razbjesnilo je uzgajivače svinja, osobito Slavonce kojima je kolinje odavno u tradiciji, a zbog zabrana i metoda koje koristi Hrvatska vlast, uključujući i sumnjive poslove sa Agroproteinkom obitelji Radman otpor prema vladajućem HDZ-u sve je jači.