Europska komisija će financirati cestovno povezivanje juga Hrvatske

Hrvatska, Pelješki most, gradnja, Pelješki most, Europska Komisija, Branko Grčić, Dubrovnik, dubrovačka zračna luka, Pelješki most, Siniša Hajdaš Dončić, Pelješki most, BIH, Hrvatska, Zoran Milanović, Hrvatska zemlja, BIH, Pelješki most, most Pelješac, Pelješki most, pelješac, most Pelješac, Pelješki most, most Pelješac, pelješac, Hrvatska, BIH, Pelješki most, Pelješki most, izgradnja, izgradnja Pelješkog mosta, Pelješki most, Pelješki tunel, Vlada, Pelješki most, Pelješki most, sda, izgradnja Pelješkog mosta, Pelješki most, Denis Zvizdić, Pelješki most, izgradnja Pelješkog mosta, most Pelješac, sda, SDA BIH, Halid Genjac, pelješac, most Pelješac, izgradnja Pelješkog mosta, Pelješki most, Kolinda Grabar Kitarović, Pelješki most, Pelješki most, izgradnja Pelješkog mosta, most Pelješac, Pelješki most, Pelješki most, izgradnja Pelješkog mosta, Pelješki most, Pelješki most, Pelješki most, Pelješki most, izgradnja Pelješkog mosta, Pelješki most, izgradnja Pelješ
...izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić.

Potpredsjednik Grčić, koji u Bruxellesu sudjeluje na konferEnciji o kohezijskoj politici EU-a, razgovarao je s povjernikom za regionalnu politku Johannesom Hahnom.

Danas smo dobili ekslicitnu potvrdu da će se iz europskih strukturnih fondova financirati dubrovačka zračna luka i cestovno povezivanje juga zemlje s ostatkom Hrvatske. To je veliki dobitak današnjih razgovora, rekao je Grčić.

Potpredsjednk Grčić nije htio izravno odgovoriti da to podrazumijeva financiranje Pelješkog mosta, ali je neizravno to potvrdio ne spominjući most. Spomenuo je da cestovno povezivanje juga s ostatkom zemlje u našem prijedlogu iznosi oko 330 milijuna eura. To samo po sebi govori o kako vrijednom projektu se radi.

Izvor iz Komisije je na upit da komentira činjenicu da u Operativnom programu Konkurentnost i kohezija nije izrijekom spomenut Pelješki most, rekao da ga nije ni trebalo navoditi dok se ne dovrši studija izvedivosti, koja bi trebala biti izrađena do sredine sljedeće godine.

Grčić je najavio da će Hrvatska do kraja ovoga mjeseca poslati konačnu verziju nacrta Partnerskog sporazuma.

Hrvatska je 22. travnja predala nacrt Partnerskog sporazuma, krovnog strateškog dokumenta, kojim svaka zemlja članica utvrđuje prioritete korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova za financijsko razdoblje 2014-2020, što je preduvjet za povlačenje sredstava u navedenom razdoblju.

Komisija je na taj nacrt 31. srpnja poslala hrvatskoj Vladi opširne opservacije i sada očekuje od nje da ih uključi u dokument. Dogovoreno je da Zagreb pošalju Komisiji najprije neslužbenu novu verziju, što se očekuje u sljedećih nekoliko dana, a do kraja rujna očekuje se da će predati konačnu verziju.

To smo ovoga ljeta odradili i mislim da smo sada novac koji povlačimo iz europskih fondova uspjeli koncentrirati na 15-tak strateških razvojnih ciljeva, rekao je Grčić.

Ako hrvatske vlasti konstruktivno odgovore na opservacije Europske komsije, nadam se da ćemo imati sporazum u sljedećih nekoliko mjeseci. Ali, kvaliteta mora biti ispred brzine, poručio je povjerenik Hahn.

Hina