EU protiv Hrvatske vodi 55 postupaka!

eu, Hrvatska zemlja, postupci, milorad pupovac, Hrvatska, javni poziv, Hrvatska
Iako zemlje članice Europske unije uglavnom nastoje izbjeći rješavanje sporova s Bruxellesom pred EU sudom, često su skloni i kršiti zajednička pravila ili kasniti s implementacijom europskih propisa u nacionalno zakonodavstvo. Zemlja s trenutno najviše otvorenih slučajeva zbog povrede europskog prava je Njemačka protiv koje se vode čak 74 postupka, a blizu su i Belgija, Grčka, Španjolska, Portugal..., piše Novi list.

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) potvrdili su da se protiv Hrvatske vodi 55 službenih postupaka zbog povrede prava EU.

Prema podacima MVEP-a, piše Novi list, 33 postupka protiv Hrvatske još su u prvoj fazi kada Komisija državi članici šalje ‘prvo upozorenje' odnosno pismo službene obavijesti da država nešto nije napravila ili da krši neki propis krši. U drugoj, predsudskoj fazi trenutno je 20 postupaka protiv Hrvatske. Zadnji korak je prijava Sudu EU, a Europska komisija do sada je podnijela dvije takve tužbe protiv Hrvatske.

Te su tužbe podnesene jer Zagreb nije izvijestio Europsku komisiju jesu li dvije europske direktive prenesene u nacionalno zakonodavstvo, a u oba slučaja je Komisija tražila od Suda EU-a da Hrvatskoj naloži plaćanje novčanih kazni.

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova očekuju da će te dvije tužbe uskoro biti povučene budući da je, kažu u MVEP, Hrvatska u međuvremenu donijela sve propise za preuzimanje navedenih direktiva. No, pitanje je hoće li tako biti i s drugim postupcima, osobito onima koji se odnose na zaštitu okoliša, što je jedno od najzahtjevnijih područja.

Protiv Hrvatske se vodi 11 postupaka koji još nisu završili pred Sudom u Luksemburgu, a u srpnju prošle godine Komisija je najavila još jednu tužbu protiv Hrvatske jer nije izmijenjen Zakon o privatizaciji Ine. No, ta tužba još nije podnesena što govori da Zagreb i Bruxelles još razgovaraju o tom zakonu, piše Novi list.