Eror izručen Hrvatskoj, nalazi se u osječkom zatvoru

Nakon što je završen postupak izručenja s Malte, gdje je živio zadnjih 11 godina, u osječki zatvor je doveden u noći s petka na subotu.

Istražni zatvor mu je već prije određen na Županijskom sudu u Osijeku.
Malteški sud prošli je tjedan odlučio Gojka Erora (49) izručiti Hrvatskoj koja ga je na temelju europskog uhidbenog naloga tražila zbog optužbi povezanih s nestankom najmanje 17 ljudi u Berku, selu pokraj Vukovara, te za zločine protiv čovječnosti, mučenje, otmicu i nezakonito odvođenje u koncentracijski logor između 1991. i 1993.

Eror je pristao na izručenje. Malteški sud nije utvrđivao točnost optužbi nego je samo razmatrao valjanost zahtjeva za izručenjem.

Optužnica, koju je protiv njega i skupine osumnjičenih u travnju 2006. podiglo Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru, tereti ih da su od 2. rujna 1991. do kraja 1992. godine u Berku, u kojemu je živjelo većinsko hrvatsko stanovništvo, nakon što su selo okupirale JNA i paravojne formacije, prihvatili okupacijsku vlast. U optužnici se kaže da su osnovali tzv. štab teritorijalne obrane i preostali dio nesrpskog stanovništva ubijali, odvodili u logor, mučili, zastrašivali, tjerali na prisilan rad, pljačkali, zbog čega su sve hrvatske obitelji morale napustiti svoje kuće i prijeći na slobodni dio Hrvatske.

Tijekom agresije i okupacije Berka ubijena su 34 njegova stanovnika a za deset mještana se još traga.

hrt.hr