EPIDEMIOLOŠKE MJERE Policajac Božinović tjera vjernike da misu prate preko televizije

EPIDEMIOLOŠKE MJERE Policajac Božinović tjera vjernike da misu prate preko televizije

Za sve je sigurnije da Novu godinu proslave vani, a da vjernici misu prate preko televizije, poručio je u petak iz Zadra predsjednik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović, upozorivši da se zaraza omikron sojem virusa višestruko brže širi od delte.

"Delta varijanta bila je puno brža od prethodnih, a omikron je višestruko brži u odnosu na deltu. Imamo miks te dvije varijante virusa i moramo o tome voditi računa. Primjerice, Velika Britanija je dvaput rušila broj dnevno zaraženih osoba od početka pandemije", izjavio je Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, a prenosi Hina.

Sudjelujući na svečanosti obilježavanja završetka razminiranja Zadarske županije, napomenuo je da u sve četiri dalmatinske županije raste broj novozaraženih, zbog čega je pozvao ljude da što više borave na otvorenom.

"Zatvoreni (prostori) su opasnost, imali smo nekoliko slučajeva u Europi gdje je omikron zarazio ljude u zatvorenoj prostoriji. U Južnoj Africi puno je mlađe stanovništvo i tamo je ljeto, znamo da se tada virus manje širi. Mi ulazimo u zimu, ljudi će se sve više zatvarati i strahovito je važno da svatko vodi brigu o sebi i ne podcjenjuje situaciju", upozorio je.

S obzirom na situaciju u Europi ne može se ići na popuštanje mjera

Božinović je naglasio da su nove protuepidemijske mjere donesene s obzirom na situaciju u Europi te se ne može  ići u popuštanje.

"Ako brojevi ne budu rasli i ako će se održati trend laganog pada, razgovarat ćemo. Sve što bih sada rekao bilo bi neodgovorno, jer nitko ne zna što će se dogoditi u sljedećih nekoliko dana. Činjenica je da imamo određeni broj slučajeva zaraze omikron varijantom i realnije je očekivati da je toga više nego manje. Trebamo pričekati i vidjeti hoće li ovi veliki europski brojevi dovesti do više hospitalizacija", poručio je.