E moj 'Zoki'

E moj 'Zoki'
Hrvatski građani su među najsiromašnijima u Europi, pokazuju najnoviji podaci Eurostata o stvarnoj individualnoj potrošnji.


Prema procjeni za prošlu godinu, stvarna individualna potrošnja po zemljama članicama EU kreće se u rasponu od 49 do 140 posto prosjeka Unije, izraženo standardom kupovne moći.

Najsiromašnija članica je Bugarska koja je na 49 posto prosjeka Europske unije, a slijede Rumunjska s 55 posto te Hrvatska s 59 posto prosjeka individualne potrošnje.

Deset zemalja je po individualnoj osobnoj potrošnji iznad prosjeka, a najveći standard ima Luksemburg, gdje je potrošnja 40 posto iznad prosjeka, a slijede Njemačka i Austrija koje više od 20 posto iznad prosjeka. Iza njih su Danska, Belgija, Švedska, Velika Britanija, Finska, Francuska i Nizozemska, koje su 10 do 15 posto iznad prosjeka EU.

Do 30 posto ispod prosjeka po individualnoj potrošnji u EU nalazi se 12 zemalja. Italija, Irska, Cipar i Španjolska su do 10 posto prosjeka, dok su Grčka, Portugal, i Litva u rasponu od 10 do 20 posto ispod prosjeka. Malta, Češka, Poljska, Slovenija i Slovačka imaju individualnu potrošnju u rasponu od 20 do 30 posto ispod prosjeka Europske unije.

Podsjetimo, predsjednik Vlade Zoran Milanović i njegovi ministri posljednjih su dana u više navrata tvrdili kako se u Hrvatskoj živi bolje nego prije tri godine. Međutim, pokazatelji Eurostata i ovaj su put demantirali Milanovića i njegove ministre.