DVA DANA PRIJE 88. ROĐENDANA Preminuo je Ćiro Blažević

Ćiro Blažević
Cropix

Legendarni nogometni trener i bivši izbornik hrvatske reprezentacije Miroslav Ćiro Blažević preminuo je u 88. godini nakon duge borbe s rakom.

Bolest mu je prvi put dijagnosticirana 2011. godine, ali ovaj put nije uspio pobijediti karcinom prostate. Ćiro Blažević uvijek je bio britkog jezika pa je tako otvoreno govorio i o svojoj bolesti i jasno sa svojim obožavateljima komunicirao da ne vidi mogućnost da ovu bitku dobije, ali i da je zadovoljan s onim što je postigao u životu.


Miroslav Ćiro Blažević rođen je u Travniku 10. veljače 1935. godine. Nogomet je igrao do 31. godine života za Dinamo, Lokomotivu, Sarajevo, Rijeku i Sion, a onda je postao trener. Najprije je vodio švicarske klubove, da bi 1979. preuzeo švicarsku reprezentaciju. Krajem 1980. prihvatio je poziv Dinama kojeg je u prvom mandatu doveo do naslova prvaka Jugoslavije, prvi put nakon 24 godine i često je taj uspjeh isticao kao najveći u karijeri, čak i uz osvojenu svjetsku broncu koju je uspio ostvariti kao izbornik hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj. Hrvatsku je kao izbornik vodio šest godina, a svoj je trenerski put završio 2015. godine u Zadru.