Dubrovnik se želi “vizno odcijepiti” od Hrvatske i EU-a

Procjena je da se na obali trenutačno odmara više od milijun turista. U Dubrovniku su u plusu, no manje je Rusa zbog viza pa su se Dubrovčani dosjetili rješenja.

Marina i njena majka Valentina rijetke su Ruskinje koje uživaju pod dubrovačkim nebom. Vize su, kažu, spriječile u dolasku mnoge njihove sunarodnjake.

"Uzima mnogo vremena i novca da bi je dobili i mislim da je to loša ideja, jer radije ćemo ići u neka druga mjesta, Tursku ili Crnu Goru, koja je vrlo blizu", kaže Marina iz Rusije.

Od uvođenja viza, dolasci ruskih turista u dubrovačku zračnu luku pali su za 35 posto. Direktor zračne luke je siguran - u vodu su bačene godine truda.

"Apeliramo da se razmisli o uvođenju uvjeta sličnih kao što je uvela država Grčka za otoke u Egejskom moru, gdje je za ove državljane na djelu liberalni vizni režim i moguće je dolaziti 15 dana bez potrebe za ishodovanjem viza, kako bi boravili na toj destinaciji", rekao je direktor zračne luke Dubrovnik Roko Tolić.

S idejom se slaže većina onih koji od turista žive.

"Nama u Dubrovniku nedostaju i mislim da bi se s EU-om trebalo dogovoriti da Dubrovnik bude izuzet ili da se uvedu neke jednodnevne vize, ili neke vize na granicama - da taj postupak bude što kraći", uvjeren je vlasnik restorana Tonći Bitanga.

Na Ruse i Turke moramo računati, ako nam jednog dana zakažu Britanci i Skandinavci, smatra i prvi čovjek grada.

"Ukoliko se dogodi kriza na ta dva tržišta, tad će brojke ne samo u Dubrovniku nego u cijeloj Hrvatskoj biti drastično manje i zbog toga treba učiniti sve ili da se ukinu vize ili da uz pomoć Ministarstva vanjskih poslova i turizma učinimo maksimalno olakšanje dolazaka ljudi iz te dvije destinacije", kaže dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić.

No iz Ministarstva vanjskih poslova stiže hladan tuš.

"Mislim da suspenzija viznog režima nije nimalo izgledna niti je poznato da bi neka članica EU suspendirala vizni režim za građane određenih zemalja", izjavio je načelnik uprave MVPEI-a za konzularne poslove Vinko Ljubičić.

Nade tako ostaju u buduće grčko presjedanje Europskom unijom, koja je najavila čvrsto zalaganje za potpunu suspenziju viznog režima za ova tržišta.

Autor: RTL