Dubrovačkom žičarom turisti se voze na vlastitu odgovornost

žičara

... cijelu sezonu unatoč ranijim optimističnim najavama gradonačelnika Andra Vlahušića kako će se već u svibnju potpisati koncesijski ugovor s vlasnikom žičare - “Excelsa nekretninama”. Već više od četiri godine sav novac od žičare ide vlasniku, a Grad Dubrovnik ne zarađuje niti kune, piše Slobodnadalmacija.hr.

Mišljenje vještaka

Problem je bio u hrvatskim zakonima, pa je tek ove godine izglasan Zakon o žičarama, što je napokon otvorilo mogućnost da se dobit od žičare dijeli. Međutim, iz "Excelsa nekretnina" još nisu podnijeli zahtjev za izdavanjem koncesije, ali zašto bi se i žurili jer sve ovo vrijeme dok se situacija ne riješi - sav novac ide njima.

Zbog ovog problema gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić i članovi Povjerenstva za žičaru za prijevoz osoba održali su prošli tjedan sastanak s Davorom Lukšićem, predsjednikom Nadzornog odbora "Excelsa nekretnina" d.d., i predsjednikom Nadzornog odbora "Jadranskih luksuznih hotela" te Antom Ruskovićem, članom Uprave "Excelsa nekretnina" d.d.

Glavna tema sastanka bila je prijedlog Povjerenstva za žičare za prijevoz osoba o koncesiji za žičaru u Dubrovniku, na temelju stručnog mišljenja financijskog vještaka. Na sastanku su izneseni već ranije izrečeni stavovi da je žičara korisna za destinaciju, ali da je potrebno što prije odrediti koncesijsku naknadu sukladno donesenom Zakonu o žičarama za prijevoz osoba.

- Zatražili smo od "Excelse" da što prije podnesu zahtjev za izdavanje koncesije. Cijenimo sve ono što je njihova grupacija napravila na dubrovačkom području, ali prošlo je četiri godine od početka rada žičare, mi smo im izlazili i susret i sada je vrijeme da zatraže zahtjev za koncesiju - izjavio je gradonačelnik Andro Vlahušić.

Dubrovačka žičara za Srđ jedna je od najisplativijih turističkih atrakcija na Jadranu. Iako nema službene potvrde, navodno je godišnji promet žičare koja posluje već tri godine, a koja je predstavljena i u financijskim pokazateljima tvrtke "Excelsa nekretnine" oko 30 milijuna kuna.

U istom tom izvješću navodno je navedeno i kako je investicija odnosno ulaganje u dubrovačku žičaru stajalo također 30 milijuna kuna. Nije onda problem izračunati koliko zarađuje Lukšićeva kompanija. Kada se dogovore Grad i "Excelsa", očekuje se da će Gradu Dubrovniku od svake prodane karte ići oko 20 kuna.

- Radi se o velikim novcima. To je gradska politika koju ja vodim, kada imamo koncesiju za žičaru onda građani Dubrovnika plaćaju manje prireze, doprinose, prijevoz, a sve to potrošači nadoknađuju. Čim budemo imali papire, Gradsko vijeće glasat će o visini koncesijske naknade, ističe Vlahušić.