DRŽAVNI INSPEKTORAT U AKCIJI PRED USKRS Traže ilegalno meso, jaja, luk, rotkvice…

jaja
Hercegovina.info

Državni inspektorat i ove godine provodi pojačane inspekcijske nadzore kojima je posebna pažnja usmjerena na proizvode koji se pojačano kupuju i konzumiraju u ovom razdoblju godine – jaja, luk, rotkvice, suhomesnati proizvodi, šunke, janjetina, boje za jaja i sl.

U sada već tradicionalnoj akciji ‘Ususret Uskrsu’ koordiniranim djelovanjem više inspekcija detaljno se provjeravamo situaciju na tržištu, priopćeno je iz DIRH-a.

U nadzoru sudjeluju veterinarski, sanitarni i poljoprivredni inspektori Državnog inspektorata.

“Do ovoga trenutka provedeno je 292 inspekcijskih nadzora, a nadzori će se obavljati i u nadolazećim danima. U 68 nadzora kojima je kontrolirana sljedivost hrane životinjskog porijekla utvrđeno je šest slučajeva gdje je u prometu zatečena hrana životinjskog porijekla iz neodobrenih objekata. Slijedom navedenoga zabranjeno je stavljanje na tržište i neškodljivo zbrinjavanje takve hrane. Riječ je o ukupno 109,6 kg različitih suhomesnatih proizvoda i 731 komadu svježih jaja”, navodi se u priopćenju, prenosi Hina.

Dodaju i da je veterinarska inspekcija obavila 114 nadzora, a u jednom nadzoru utvrđena je nelegalna prodaja van odobrenog objekta. Zato je zaplijenjeno 40 kilograma junećeg mesa bez potrebne dokumentacije, te je i ono uništeno. Uz to veterinarska inspekcija je u još 10 nadzora utvrdila razne nesukladnosti od higijene prostora, nedostatka dokumentacije i slično.

“Cilj ove akcije je, prije svega, osigurati da se u ponudi mogu pronaći samo zdravstveno ispravni proizvodi zadovoljavajuće kvalitete. Upravo zato nadzore obavlja i poljoprivredna inspekcija koja je do ovoga trenutka obavila 93 nadzora. Do sada je utvrđena jedna nesukladnost u označavanju jaja – na vanjskoj strani kutije nije bilo oznake o načinu uzgoja.

U sklopu akcije ‘Ususret Uskrsu’ poljoprivredni inspektori nadziru i usklađenost mladog luka i rotkvica s općim tržišnim standardima te deklariranje tih proizvoda.

Nepravilnosti su utvrđene i u nadzorima u kojima su kontroliraju boje namijenjene za bojanje jaja. Naime u četiri slučaja utvrđeno je pogrešno označavanje specifičnih aditiva.

Dio inspekcijskih postupaka je u tijeku, a za sve utvrđene nesukladnosti poduzet će se zakonom propisane mjere.

Napominjemo kako inspekcije Državnoga inspektorata u nekim fazama inspekcijskog nadzora provodi se i uzorkovanje hrane životinjskog porijekla što je potrošačima dodatno jamstvo da kupuju i konzumiraju proizvode propisane kvalitete”, zaključuju u priopćenju.