Državljani Hrvatske danas odlučuju o ulasku u EU

Državljani Hrvatske danas odlučuju o ulasku u EU
Hrvatska je s Unijom pregovarala od listopada 2005. do 30. lipnja prošle godine, kada su zaključeni pristupni pregovori te potpisan Pristupni ugovor. Referendumsko pitanje glasi: Jeste li za članstvo Hrvatske u Europskoj uniji?.

Biračka mjesta otvorena su do 19 sati u Hrvatskoj i inozemstvu. Zbog vremenske razlike jučer su prvi na referendum izašli birači na Novom Zelandu u Aucklandu, a referendum završava 23. siječnja u 4 sata ujutro u Los Angelesu u SAD-u. Na drugom referendumu u hrvatskoj povijesti može glasovati nešto više od 4,5 milijuna birača na ukupno 6749 biračkih mjesta, prenosi hrt.hr.

U Hrvatskoj se mogu izjasniti na 6573 redovita biračka mjesta, a na 70 posebnih, odnosno mješovitih glasovat će pripadnici vojske, zatvorenici i pomorci te osobe koje su izvršile privremeni upis prema mjestu boravaka na dan referenduma.

Po podacima Ministarstva uprave, izvan mjesta prebivališta može glasovati 21.476 birača. U inozemstvu se glasuje u 52 zemlje na 106 biračkih mjesta, od čega najviše, 24 u Bosni i Hercegovini.

Odluče li građani glasovati za EU, Republika Hrvatska će 1. srpnja 2013. postati punopravna članica te asocijacije, nakon što Hrvatski sabor i parlamenti 27 država članica ratificiraju Pristupni ugovor. Za odluku o udruživanju Hrvatske s EU potrebno je da od ukupnog broja birača koji pristupe referendumu najmanje 50 posto plus jedan birač glasuju valjanim zaokruživanjem odgovora "za".

Danas, na dan održavanja referenduma neće biti šutnje osim na biračkim mjestima i u krugu od 50 metara od pojedinog biračkog mjesta. Državno izborno povjerenstvo (DIP) će na svojoj internetskoj stranici (www.izbori.hr) u 12 i 17 sati objaviti podatke o odazivu birača sa stanjem u 11 i 16 sati. Od 20 sati započet će s objavom nepotpunih privremenih rezultata koje će ažurirati svakih deset minuta. Podaci će biti objavljivani po županijama, gradovima i općinama, kao i na državnoj razini. U 22 sata DIP će održati konferenciju za novinare na kojoj će objaviti nepotpune privremene rezultate državnog referenduma, a očekuje se da će se ti podaci temeljiti na oko 98 posto obrađenih listića.