Država šuti o slučaju Sabita Faniqija

Sabit Faniqi, Milanka Opačić, izgon, Hrvatsko državljanstvo, deportacija

Osnovni problem gospodina Faniqija je rješavanje državljanstva, a to je u nadležnosti MUP-a, odgovaraju iz Ministarstva socijale.

Sudbina Sabita Faniqia , oca devetero djece kojem nakon 30 godina života u Hrvatskoj prijeti izgon, o čemu smo pisali u Novom listu, tema je koju ministrica socijalne politike i mladih, Milanka Opačić, ne želi komentirati.

- Obzirom da je osnovni problem gospodina Faniqija pitanje rješavanja državljanstva, a pitanja državljanstva i Zakon o hrvatskom državljanstvu su u nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstvo socijalne politike i mladih suzdržava se od komentiranja ovog slučaja - odgovor je koji smo dobili na naš upit ministrici Opačić da se očituje o slučaju koji prijeti razdvajanjem ove mnogočlane obitelji.

S druge strane, općina Čavle, na čijem području u podstanarskom domu živi obitelj Faniqi u nekoliko je navrata pomogla svojim mještanima. Obitelj se tek ove godine prvi puta obratila Općini za pomoć te joj je, temeljem odluke o socijalnoj skrbi, dodijeljena jednokratna pomoć u iznosu od dvije tisuće kuna, posebnom odlukom načelnika Općine Čavle Željka Lambaše još dodatnih tri tisuće kuna za školovanje djece, točnije nabavku školskih udžbenika, a četvero djece učenika osnovne škole prima besplatnu školsku marendu, koju također plaća Općina Čavle.

- Sukladno našim odlukama pomogli smo koliko smo mogli. Naime, bez obzira na birokraciju, ne možemo ne reagirati na ovakve teške situacije, nego trebamo pomoći koliko god i kada god to možemo. Ako ni zbog čega, vrijedi pomoći ponajprije zbog te dječice, tako da i oni uspiju nastaviti i završiti svoje školovanje, kao i djeca ostalih obitelji koja nemaju sličnih problema, kazao je načelnik Općine Čavle Željko Lambaša, dodajući kako će Općina i ubuduće, sukladno mogućnostima, pomagati ovakve i slične slučajeve.

Podsjetimo, Sabit Faniqi živi u Hrvatskoj od 1984. godine, oženjen je za hrvatsku državljanku s kojom ima devetero djece. Unatoč svemu, Faniqi ne može dobiti domovnicu odnosno državljanstvno u zemlji koju smatra svojom domovinom, a početkom studenoga dobio je rješenje o deportaciji.

 

Hina