Dražen Jelenić dao ostavku na mjesto glavnog državnog odvjetnika

Dražen Jelenić podnio je ostavku na mjesto glavnog državnog odvjetnika nakon što je objavljeno da je član masonske udruge Veliki Orijent Hrvatske.

Odluku o podnošenju ostavke Jelenić je objavio priopćenjem koje prenosimo u cjelosti:

''Od prvoga dana sve do danas dužnost Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske obnašao sam s ponosom, predano, profesionalno i pošteno, rukovodeći se u svom radu isključivo Ustavom i zakonima Republike Hrvatske, čuvajući neovisnost državnog odvjetništva. Tako sam postupao i tijekom svih 28 godina rada u državnom odvjetništvu.

Ovih dana su se u javnosti pojavile insinuacije vezano za moje članstvo u masonskoj udruzi. To članstvo u zakonitoj udruzi ni na koji način nije utjecalo na obnašanje moje dužnosti, no te su objede do takve mjere opteretile daljnje obnašanje dužnosti Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske da je ono praktički postalo nemoguće. Istodobno, u želji da se ovo opterećenje ne prenese na cijelo državno odvjetništvo, procijenio sam da je u nastalim okolnostima davanje ostavke na mjesto čelnika cijele državnoodvjetničke organizacije jedino moralno i odgovorno rješenje.

Stoga sam danas Vladi Republike Hrvatske uputio zahtjev za razrješenje s dužnosti Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske.

Iako činom ostavke moj mandat Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske ranije završava, s te dužnosti odlazim mirne i čiste savjesti'', priopćio je Jelenić

Plenković: Ostavka je naprimjerenija

Ranije je premijer Andrej Plenković rekao da je najprimjerenije da Jelenić da ostavku, u suprotnom bi ga Vlada smijenila.

Jelenić je objasnio da se masonima pridružio misleći da može doprinijeti radu udruge koja pomaže društvu. Dodao je da mu nije palo na pamet da bi ga netko zbog toga mogao prozivati.

"Prijatelj me pitao. S obzirom na to da je geslo da samo ugledni ljudi mogu postati članovi masonske lože, moram priznati da mi je imponiralo da je netko prepoznao moju stručnost i rad i da na taj način mogu doprinijeti radu jedne udruge koja se zalaže za boljitak u društvu i zajednici, počevši od obitelji do okruženja i domovine", rekao je Dražen Jelenić.

dražen jelenić,masonska loža,afera

Jelinić potvrdio da je član masonske lože

Dražen Jelinić, glavni državni odvjetnik, potvrdio je da je član masonske lože Veliki Orijent Hrvatske. Tvrdi, međutim, da je udrugu koju vodi Nikica Gabrić napustio još u listopadu 2018.…