Jelinić potvrdio da je član masonske lože

Dražen Jelinić, glavni državni odvjetnik, potvrdio je da je član masonske lože Veliki Orijent Hrvatske. Tvrdi, međutim, da je udrugu koju vodi Nikica Gabrić napustio još u listopadu 2018. godine.

"Mogu potvrditi da sam početkom ožujka 2018. godine pozvan pristupiti udruzi koja se bavi slobodnim zidarstvom, tzv. masonima, odnosno udruzi građana Veliki Orijent Hrvatske. Nakon što sam sredinom ožujka 2018. godine primljen u tu udrugu, kojoj tada na čelu nije bio Nikica Gabrić, sudjelovao sam na još jednom sastanku članova", rekao je Jelenić.

Jelenić ističe da je u listopadu 2018. godine, zajedno s još nekolicinom članova, napustio udrugu kojom rukovodi Nikica Gabrić. Kaže, naime, da su ti članovi osnovali novu, istovrsnu udrugu. Te udruge je i danas član.

"Od kraja ožujka 2018. godine pa do danas zbog brojnih poslovnih obveza ni na koji način ne sudjelujem niti u radu udruge Nikice Gabrića iz koje sam istupio, a niti u radu novoosnovane istovrsne udruge", kaže Jelenić.

Što se pak tiče predmeta pokušaja iznude, za što je nadležno Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu, Jelenić kaže da je o tome informaciju dobio od svog zamjenika Mladena Bajića, "koji je kao prijatelj oštećenika Nikice Gabrića zaprimio njegovu dojavu o počinjenju kaznenog djela iznude na njegovu štetu".

Kaže da nije utjecao na rad DORH-a

"Radi nužnosti osiguranja žurnog postupanja, jer je to iz dojave tako proizlazilo, tijekom vikenda sam s nadležnim državnim odvjetnikom dogovorio dolazak oštećenika u službu dežurstva tog državnog odvjetništva, obavio kratak razgovor s oštećenikom u kojem mi je on potvrdio sumnju na počinjenje kaznenog djela te je potom nadležno državno odvjetništvo nastavilo svoje postupanje zaprimanjem formalne kaznene prijave i poduzimanjem drugih radnji za koje je nadležno", kaže Jelenić.

"Napominjem da nisam utjecao na rad nadležnog državnog odvjetništva u ovom kaznenom predmetu kako se to ukazuje u članku tjednika Nacional. Navedeni predmet nije u nadležnosti Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i meni, kao glavnom državnom odvjetniku Republike Hrvatske, cilj je da se sve radnje u ovom i svakom drugom predmetu poduzmu i provedu sukladno zakonu, a što čini svaki državnoodvjetnički dužnosnik i službenik. Ujedno, svi prikupljeni dokazi tijekom istrage bit će dostupni obrani, a ako dođe do podizanja optužnice, i sudu i javnosti tijekom rasprave", kaže Jelenić.

Što se pak tiče udruge koje je član, kaže da se ne radi o tajnoj ili polutajnoj organizaciji, nego o udruzi građana registriranoj sukladno hrvatskim zakonima. Podatak o članstvu u toj udruzi je individualna stvar svakog člana, pri čemu je samo član osobno ovlašten taj podatak učiniti javnim.