DRAMA NA GRANICI Vozač kamiona iz BiH probio rampu i pobjegao, za njim prošao i kombi

granica, prelazak granice, Vinjani Donji, Nikola Grmoja , most nezavisnih lista, Hrvati, bh. hrvati, granica, austrija, Hrvatska, schengen, schengen, Hrvatska, schengen, Europska unija, prelazak granice, ETIAS
Ilustracija

U noćnim satima 3. veljače, 26 godišnji bh. državljanin je, upravljajući teretnim vozilom bez registarskih oznaka, krećući se iz Bosne i Hercegovine prema Republici Hrvatskoj, izbjegavajući graničnu kontrolu probio rampu na graničnom prijelazu te se udaljio prema unutrašnjosti. Policijski službenici zaustavili su ga na području Slunja.

Bez zaustavljanja prošao i kombi

Ubrzo nakon toga je 19-godišnji bh. državljanin upravljajući kombi vozilom bh. nacionalnih oznaka, krećući se iz Bosne i Hercegovine prema Republici Hrvatskoj, bez zaustavljanja, izbjegavajući graničnu kontrolu, na istom graničnom prijelazu ušao u Republiku Hrvatsku. Tom prilikom je na graničnom prijelazu bila i policijska službenica koja je skokom u stranu izbjegla nalet vozila. Nakon toga su policijski službenici na području općine Cetingrad zaustavili vozilo i tom prilikom se vozač dao u bijeg, ali je ubrzo uhvaćen, piše GP Maljevac.

Tijekom policijskog postupanja svi prevoženi strani državljani izrazili su namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom.

Prevozili migrante

Nakon dovršenih kriminalističkih istraživanja osumnjičenici su predani pritvorskom nadzorniku, a kaznene prijave su podnesene nadležnom državnom odvjetništvu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela 'protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma', budući da je utvrđeno da su iz koristoljublja, za unaprijed dogovoreni novčani iznos, prevozili strane državljane.

Protiv 26-godišnjaka podnesena je i kaznena prijava zbog počinjenog kaznenog djela 'oštećenje tuđe stvari' te je prema njemu postupano i sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. Protiv 19-godišnjaka podnesena je kaznena prijava zbog počinjenog kaznenog djela 'prisila prema službenoj osobi'.