DORH Navode kako je ubojica bio svjestan šta radi, predložen istražni zatvor

trostruko ubojstvo, Hrvatska, crna kronika, DORH, trostruko ubojstvo, rekonstrukcija, Split
Foto: Facebook/24sata.hr

Priopćenjem se javio DORH i objasnio za što se sve Filip Zavadlav, osumnjičenik za trostruko ubojstvo u Splitu, tereti. Objavili su i neke informacije koje do sada nisu bile poznate.

"Županijsko državno odvjetništvo u Splitu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1995.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio, u stjecaju, tri kaznena djela teškog ubojstva iz članka 111. stavak 1. točka 4. i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz članka 215. stavak 1. Kaznenog zakona u svezi s člankom 51. KZ-a", piše DORH na početku priopćenja.

U nastavku pišu da je motiv bila osveta ljudima iz, kako pišu, narkomanskog miljea.

"Postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 25-godišnjak 11. siječnja 2020. na području Županije splitsko–dalmatinske; prema prethodno donesenoj odluci i planu, a u cilju bezobzirne osvete prema većem broju osoba iz narkomanskog miljea koji su iznuđivali, prijetili i fizički napadali njegovog brata i njega osobno; na protupravan način nabavio automatsku pušku s većom količinom streljiva", piše DORH o motivima napada.

Opisali su i sam čin napada.

"Osnovano se sumnja da je okrivljeni 25-godišnjak oko 15,35 sati naoružan navedenom puškom došao na predio Velog Varoša u Splitu i, kad su se u kretanju na motociklu marke Yamaha pojavili vozač (1995.) koji je upravljao navedenim motociklom i suvozač (1982.), u namjeri da ih liši života, prema njima ispalio više rafalnih i pojedinačnih hitaca. Na mjestu događaja je od zadobivenih ustrijelnih i prostrjelnih rana preminuo vozač (1995.) dok je suvozač (1982.) zadobio teške tjelesne ozljede od kojih je, pored pružene žurne liječničke pomoći, preminuo u Kliničkom bolničkom centru Split", piše DORH.

Pa nastavljaju:

"Okrivljeni 25-godišnjak se nakon toga udaljio u smjeru obližnje ulice u kojoj je na motociklu marke Suzuki zatekao muškarca (1995.) te je, u namjeri da i njega liši života, prema njemu ispalio više hitaca, uslijed čega je on preminuo od zadobivenih tjelesnih ozljeda na mjestu događaja."

Kažu da je bio svjestan što radi i koliku opasnost predstavlja.

"Prilikom ispaljivanja velikog broja hitaca okrivljenik je, osnovano se sumnja, bio svjestan da time dovodi u opasnost život, tijelo i imovinu većeg broja ljudi i vozila koja su se tuda kretala, što se i dogodilo jer je uslijed toga došlo do oštećenja osobnog automobila marke Hyundai Matrix kojim je u tom trenutku upravljao vozač s kojim je u vozilu bilo i dvoje putnika. U opisanom događaju došlo je i do više oštećenja dvorišnih drvenih ulaznih vrata probojem vanjske stjenke vrata kuće.

Okrivljeni 25-godišnjak se potom udaljio u nepoznatom smjeru i u provedenoj akciji njegova pronalaženja, on je pronađen i lišen slobode oko 18,20 sati", piše.

"Prije početka ispitivanja okrivljenika u Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu, stalna sudska vještakinja psihijatrica navela je mišljenje kako zbog sadašnjeg psihičkog stanja okrivljenik nije u mogućnosti dati izjavu, ni pratiti tijek rasprave niti sudjelovati u predlaganju dokaza i savjetovati se sa svojim braniteljem. Vještakinja je mišljenja kako okrivljenik nije raspravno sposoban i kako ga je potrebno uputiti na psihijatrijski tretman u bolnicu za osobe lišene slobode.

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu predložilo je da se protiv okrivljenika odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela i zbog osobito teških okolnosti pod kojima su počinjena predmetna kaznena djela (članak 123. stavak 1. točka 3. i 4. Zakona o kaznenom postupku)", stoji u priopćenju DORH-a.