DONOSIMO PLAN Koliko će koštati autocesta Metković- Dubrovnik

Autocesta A1
Ilustracija/Feđa Klarić / CROPIX

Dionice autoceste Metković - Dubrovnik i Križišće - Žuta Lokva stajat će 2 milijarde eura, a plan je da budu gotove 2030., piše Jutarnji list. Krajem ove godine Hrvatske autoceste raspisat će natječaje za gradnju autoceste Doli - Dubrovnik i dionicu autoceste Križišće - Žuta Lokva, od Selca do Križišća.

Time počinje finalizacija dovršetka autocestovne mreže u našoj zemlji u sklopu koje treba sagraditi još dvije autoceste: Metković - Dubrovnik i Križišće - Žuta Lokva.

Prema neslužbenim procjenama, za njihovu gradnju trebat će izdvojiti oko 2 milijarde eura. Autocesta od Križišća do Žute Love stajala bi oko 800 milijuna eura, a autocesta do Dubrovnika stajala bi oko 1.2 milijarde eura.

Hrvatske autoceste našle su model kojim bi se osiguralo nešto više od 1.3 milijarde eura za projekte, a ostala sredstva tek će morati namaknuti. Prema najavama, obje prometnice trebale bi biti završene do 2030. godine.

Odavno se planira ova cesta

Obje autoceste već su nekoliko puta bile u planovima gradnje. Godine 2009., u vrijeme premijera Ive Sanadera, potpisan je ugovor s izvođačima i svečano su otvoreni radovi. Na kraju je sve palo u vodu jer je to bio predizborni trik, a za radove nisu bila osigurana sredstva.

Autocesta do Žute Lokve najbliže je bila realizaciji 2012. godine, u vrijeme kratkotrajnog ministarskog mandata Zlatka Komadine. Za najzahtjevniji objekt, tunel Vratnik u dužini od oko 3500 metara, ishođena je i građevinska dozvola. No tadašnja vlada Zorana Milanovića procijenila je da je gradnja te autoceste neisplativa i preskupa, pa je od nje odustala, a Komadina je dao ostavku na mjesto ministra prometa.

Ponovno smo u godini uoči izbora, ali u vladi Andreja Plenkovića tvrde da gradnja tih autocesta nije prazno predizborno obećanje i da su ih čvrsto odlučili sagraditi, piše Jutarnji.