Dok sve brine spas turističke sezone, na jugu Hrvatske nelogična poskupljenja

Dok sve brine spas turističke sezone, na jugu Hrvatske nelogična poskupljenja
Angela Sikirić

Dok se svi brinu za spas turističke sezone, u Dubrovniku iznenađeni iznosom turističke pristojbe. Ona je usred pandemije dvostruko skuplja.

Ako danas dolazite u Dubrovnik, imajte na umu da će za noćenje u dubrovačkom hotelu svaki gost turističku pristojbu platiti čak 20 kuna, po osobi i po noćenju.

”S obzirom na to da se radi o dizanju u odnosu na prethodnu godinu, situacija je neizvjesna. Ulaz rezervacija je jako spor tako da nije baš ispravno”, kaže Nino Dubretić, vlasnik dubrovačke agencije za rezerviranje smještaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da i nije baš ispravno tek sad su se sjetili i u dubrovačkoj Turističkoj zajednici, iako je visina pristojbe definirana još 2019. godine.

”TZ je uputila svoj prijedlog Ministarstvu turizma za smanjenje iznosa pristojbe za noćenje u smještajnom objektu u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost po noćenju: 10,00 kuna po osobi tijekom cijele godine, kao što je to bilo i u 2020.”, poručuju iz TZ-a.

Turistička pristojba je u Splitu ove godine 15, Zagrebu 12, Rovinju 10 kuna, piše Dnevnik.hr.

”Smanjenje turističke pristojbe zasigurno je jedna od mjera koja bi pomogla turističkoj industriji u ovo vrijeme pandemije, da olakša situaciju, smanji troškove stoga smo mišljenja da treba smanjiti turističku pristojbu”, smatra Alijana Vukšić, direktorica TZ Split.

Pristojba je različita po županijama. Turistička vijeća je predlažu županijskim skupštinama, dok država definira najniži i najveći iznos.

Hotelijeri kažu da dugo upozoravaju gradove i općine da se ne trebaju igrati s visinom pristojbe, jer svaka od tih kuna bitno utječe na konkurentnost.

”Zaista se ne treba razbacivati brojkama i ta turistička pristojba ako treba rasti, treba rasti primjereno, umjereno, a očito da neke jedinice lokalne samouprave u doba kad su donosile odluku ne samo da nisu mogle predvidjeti krizu nego su jednostavno imale dosta velike apetite koji su se sada pokazali lošim”, kaže Veljko Ostojić iz Hrvatske udruge turizma.

Pa te apetite tek sada želi smanjiti i država. No, dok se čeka administracija, računi s većim pristojbama se izdaju, piše Dnevnik.hr.