DOK SU OBIČNE STVARI PRESKUPE Jahte vrijedne milijune eura u blizini Dubrovnika usidrene su - besplatno

Jahta
Ilustracija/Dubrovački vjesnik

Često se kaže kako se u Hrvatskoj turistima sve naplaćuje kao suho zlato - sladoled, parking, ležaljke... ali negdje su neke stvari besplatne. U Cavtatu jahte vrijedne milijune eura mogu danima, pa čak i mjesecima, biti usidrene za nula eura, i to samo zato što su na mjestu koje nije lučko područje

Privatnim zrakoplovima bogati gosti slijeću u Zračnu luku Dubrovnik, a za to vrijeme na cavtatskoj rivi čeka ih posada. Organizirano uz posebnu dozvolu izlaze tik uz rivu - indijski kralj čelika Lakshmi Mittal i supruga ulaze u brod i plove prema svojoj luksuznoj jahti. Čeka ih 111 metara duga Alaiya vrijedna 300 milijuna dolara - na potpuno besplatnom sidrištu.

"Privatnici slete, imaju VIP servis, novi terminal i to jako dobro funkcionira. Od zračne luke do broda treba im možda 10 minuta", kaže Ivo Kralj, agent za jahte.

Abramovićeva jahta Eclipse godinama je bila stalan gost upravo u toj uvali, znala je biti usidrena i po nekoliko mjeseci. "Dok se pred Dubrovnikom i Lokrumom vez ovakvim jahtama naplaćuje i više od 1000 eura na dan u špici sezone, ovdje je takvo sidrenje besplatno", kaže reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić.

Iz Općine Konavle kažu da to žele promijeniti: "U suradnji s nadležnim tijelima stvaramo pretpostavke da bi se moglo obavljati sidrenje i, naravno, obavljati naplata. Glavna je intencija uvesti reda oko sidrenja i zbrinjavanja otpada i svih drugih stvari", rekao je Miljenko Mikulić iz Općine Konavle.

Nerijetko su u Cavtatu bili svjedoci toga kako neodgovorni agenti sami otpad s brodova iskrcavaju na kopnu. Jahte moraju zatražiti odvoz otpada.

"Nekakvih 500 do 600 eura je račun, plus izlazak kamiona, s PDV-om će biti oko 1000 eura jedno pražnjenje. Koliko ih imaju, to ovisi o njima i koliko gostiju imaju na jahti", kaže Pavo Arbulić iz Zelenila Konavle.

Iz Županijske lučke uprave kažu da traže najbolje rješenje za naplatu sidrenja ispred Cavtata i Plata. Za to vrijeme od sidrišta ispred Dubrovnika godišnje se uprihodi i oko 100 tisuća eura.