DOBRO JE ZNATI Donesen zakon o tome koliko novca možete prenijeti preko granice s Hrvatskom

Euri i zlatne poluge
Ilustracija

Hrvatski sabor u petak je donio zakon prema kojem će fizičke osobe od 3. lipnja biti obvezne prijaviti gotovinu u iznosu 10.000 eura ili više koja se iznosi, odnosno unosi u EU.

Izmjenama Zakona o deviznom poslovanju, koje se naslanjaju na uredbu EU, uvode se nove kontrole prijenosa i obveza prijave gotovine u vrijednosti 10.000 eura ili više, koja se unosi ili iznosi u EU, pišu 'Nezavisne novine'.

Kontrole prijenosa gotovine uvode se i u poštanskim paketima, kurirskim pošiljkama, prtljagu bez pratnje ili kao teret u kontejnerima, prenosi Hina.

Carinska uprava moći će privremeno zadržati gotovinu koja nije prijavljena ili postoje naznake da je povezana s kriminalnom aktivnošću, neovisno od iznosa.

Za one koji zaborave prijaviti propisani iznos gotovine uvode se novčane kazne s tim da one neće smjeti prelaziti 60 posto iznosa neprijavljene gotovine.

Osim gotovog novca zakonom se obuhvataju i kartice s unaprijed uplaćenim sredstvima, kovanice s udjelom zlata od najmanje 90 posto, zlatne poluge itd.