DOBRE VIJESTI ZA HRVATE Austrija mora isplaćivati doplatak i djeci radnika koji ne žive u toj državi

DOBRE VIJESTI ZA HRVATE Austrija mora isplaćivati doplatak i djeci radnika koji ne žive u toj državi

Nacionalno vijeće austrijskog parlamenta u petak je velikom većinom glasova ukinulo indeksaciju dječjeg doplatka i obiteljskih poreznih olakšica za djecu radnika iz drugih država članica Europske unije koja ne žive u Austriji nego stalno u svojoj matičnoj državi, uvedenu od strane vladajuće koalicije “narodnjaka” (ÖVP) i Zelenih, 1. siječnja 2019. godine.

"U petak je protiv povlačenja te odluke od ukupno pet parlamentarnih stranaka bila samo krajnje desna Slobodarska stranka (FPÖ), inače tradicionalno nesklona strancima u ovoj alpskoj zemlji", piše Fenix.

Nacionalno vijeće je ukinuo indeksaciju dječjeg doplatka odnosno prilagodbu paušalnog iznosa obiteljskih davanja kao i iznosa različitih poreznih povlastica, ovisno o općoj razini u dotičnoj državi članici gdje žive djeca stranih radnika, nakon što je Europski sud odluku Austrije proglasio da je protivna pravu EU-a jer smatra da je tu riječ o diskriminaciji radnika migranata na temelju državljanstva u odnosu na austrijske državljane.

Austrijski mediji navode kako je odlukom Austrija u potpunosti udovoljila odluci Europskog suda. I sada djeca stranaca čije obitelji ne žive u istoj državi neće biti građani drugog reda.

Da podsjetimo! Protiv Austrije je prethodno Europska komisija podnijela tužbu kod Europskog suda, koju je podržalo više država članica EU-a, Češka, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Hrvatska, kao i Nadzorno tijelo EFTA-e, dok su Danska i Norveška poduprle austrijski stav.

Da nije intervenirao Europski sud oko različitog tretiranja dječjeg doplatka za djecu domaćeg i stranog stanovništva u Austriji, dotična zakonska odredba najviše bi štetila građanima koji dolaze iz zemalja istočne i jugoistočne Europe, koji su najbrojniji dio stranog stanovništva u Austriji. Što se tiče Hrvatske, koja se je također usprotivila prvotnoj austrijskoj odluci, bilo bi, prema procjenama pogođeno negdje oko 3.000 hrvatske djece.
 
Kako je izvijestila austrijska televizija ORF “zakinute” za dječji doplatak austrijska će vlada obeštetiti. Među njima je veliki broj stranih radnica iz Slovačke, Češke i Rumunjske, koje rade kao 24-satne njegovateljice u Austriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnica vladajuće Narodne stranke (ÖVP) u austrijskom parlamentu Alexandra Tanda je rekla da će odluka Europskog suda “u potpunosti biti ispoštovana”. Istaknula je da će naknada razlike dječjeg doplatka uslijediti “automatski i koliko je moguće brzo”. Uz napomenu kako Zahtjev za isplatu nema rok isteka. Dakle, ni zastare!

Barbara Neßler iz vladajućih Zelenih  je rekla kako dosadašnja austrijska odluka nije bila “etički zastupiva”. Fiona Fiedler zastupnica liberala Neosa tvrdi kako je indeksacija bila “masivna nepravda”. Sličnog mišljenja je bila i  socijaldemokratkinja Petra Wimmer koja je napomenula kako je njena Socijaldemokratska stranka (SPÖ) uvijek ukazivala na “nepravednost indeksacije”.

Prema važećoj indeksaciji, Austrija je stranim radnicima isplaćivala 114 eura mjesečno dječjeg doplatka po djetetu ako živi u Austriji, a ako ne, onda umanjeni iznos od 90,06 eura.