DOBRE VIJESTI Izgleda da imamo jedno cjepivo

DOBRE VIJESTI Izgleda da imamo jedno cjepivo
Pixsell

Ravnateljica klinike "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić je tijekom večerašnjeg gostovanja u Dnevniku HTV-a naglasila važnost socijalne distance te dodala kako su postignuti određeni pomaci u razvoju cjepiva protiv Covida 19.

"Iako imamo manje brojeve, ne smijemo se opuštati i dopuštati da se naši ljudi razbole, završe na respiratoru ili da umru. Na respiratoru je 17 ljudi, to su većinom pacijenti starije dobi, iako ima njih 4-5 srednje do mlađe dobi, ne obolijevaju samo starije osobe. Svaka životna dob ima svoju vrijednost, važno je da se držimo uputa koje daje Stožer i da postoji socijalna distanca. Socijalna distanca u ovoj epidemiji je presudna, važno je ne okupljati se", rekla je Markotić.

Za simptome je kazala kako osim visoke temperature i otežanog disanja pacijenti mogu imati osjećaj da im netko sjedi na prsima. "Kao da vas netko guši i tako 24 sata, da otežano dišete, opako teška bolest, moramo biti pažljivi."

Dodala je kako u trenutnoj situaciji moramo naučiti biti strpljivi te da ćemo zajedno možemo uspijeti suzbiti pandemiju.

"To bi bilo, kako se sad držimo, mogli bismo reći da stvar držimo pod kontrolom, moramo se držati toga, a ne se odmah ohrabriti, a ne odmah izlaziti, ovaj virus ima neke čudi koje je teško objasniti. Medicinska tehnika je napredna, vrhunska, prije tri tjedna izašla je studija kineskih stručnjaka, o djelovanju virusa, vezivanja, strukturi virusa, to nam daje veliku šansu da znanstvenici znaju u kojem smjeru u razvoju cjepiva treba ići. Izgleda da je uspostavljeno jedno cjepivo u SAD-u, ima nekih izgleda da bi se moglo ići prema prvoj fazi kliničkih ispitivanja" objašnjava Markotić.

Na kraju je zaključila kako Božinović ima veliki uspijeh u organizacijskom smislu dok je za Beroša rekla kako je veliki strateg.

"Beroš je kratkom roku je uspio posložiti zdravstveni sustav, svi zajedno samo možemo napraviti dobru stvar. Nema opuštanja, ni onih koji kreiraju strategiju ni oni koji na svojim leđima drže zdravstvo. Budimo sa svojima kod kuće, za blagdane treba biti zajedno, nije potrebno da trčimo po trgovinama."