Djeca iz BiH nisu tijekom eskurzije otrovana u hotelu Bonaca 

djeca, eskurzija, trovanje

Prije tri tjedna Slobodna Dalmacija je objavila informaciju o tome kako su djeca na ekskurziji iz BiH otrovana hranom u jednom hotelu u Makarskoj. Priču su prenijeli i mediji i iz BiH s obzirom da se radi o djeci iz naše zemlje, a medijima je jutros poslan demant na tekst splitskog medija. Demant prenosimo u cijelosti.

Poštovani,

Obraćam Vam se u ime društva BLANKA d.o.o., sa sjedištem u Makarskoj, ulica Kralja Petra Krešimira IV broj 124, OIB: 56763667792, kao vlasniku web portala www.slobodnadalmacija.hr, a temeljem članka objavljenog 29. rujna 2019. godine u 10:18 pod naslovom „BIZARAN INCIDENT U MAKARSKOJ, 15-oro DJECE NA EKSKURZIJI OTROVANO HRANOM, NO UMJESTO U KBC ODVELI IH U HOTEL: „ZNAM DA SU BILI NA NOĆNOM KUPANJU, TO JE U OVO DOBA NENORMALNO, MOŽDA SU SE SAMO PREHLADILI...“, autorice Ivone Cirak. Ispod samog naslova objavljena je slika Hotela BONACA, u Makarskoj, u kojem ugostiteljsku djelatnost obavlja društvo BLANKA d.o.o.

Navedeni članak je po objavi preuzet od strane brojnih portala u Hrvatskoj i cijeloj regiji.

Sami članak je objavljen i napisan potpuno tendenciozno, senzacionalistički i zlonamjerno. Moja stranka to zaključuje jer kao prvo činjenični navodi iz samog naslova nisu istiniti, a kao drugo takav naslov uopće ne proizlazi iz teksta napisanog članka. U predmetnom naslovu insinuirate da su se djeca otrovala hotelskom hranom, što je informacija koja ne proizilazi niti iz objavljenog teksta a niti iz činjeničnog stanja. Isto tako, iz teksta se vidi da oba kontaktirana liječnika nisu sa sigurnošću izjavila da se radi o trovanju hranom, a pogotovo ne da se radi o trovanju hranom konzumiranom u Hotelu Bonaca. Iz samog teksta članka se vidi da je Vaša novinarka cijelu priču iskonstruirala temeljem informacija dobivenih od trećih osoba, bez da te činjenice provjeri i bez potvrde i provjere medicinske dokumentacije, a iz takve priče je izvučen naslov teksta koji ne odgovara niti istini, ali niti samom članku Vaše novinarke. Naravno da Vam je jako dobro poznato da će sami naslov članka i pripadajuću fotografiju Hotela uočiti ogroman broj ljudi, daleko veći od broja koji će pročitati sami tekst ispod naslov. Koristeći nesmotrenu izjavu voditelja Hitne pomoći Makarska i općenitu i načelnu izjavu epidemiologinje, odnosno vjerodostojnost liječničke struke i ugled iste, Vi u stvari želite sugerirati istinitost predmetnog natpisa, ne vodeći niti malo računa o posljedicama koje takav naslov može izazvati na poslovanje jednog renomiranog ugostiteljskog objekta.

Iz samog teksta Vašeg novinara vidljivo je da nije ustanovljena veza između hrane poslužene u Hotelu Bonaca i simptoma koje su djeca imala. U pogledu samog informiranja prilikom pisanja članka i objave naslovnice, ističem kako moju stranku, osim kratkog telefonskog poziva, nitko nije kontaktirao prije objave predmetnog članka kako bi mogla dati svoje očitovanje, čime je autorica narušila temeljena prava moje stranke, a istovremeno povrijedila pravila i etiku novinarske struke.

Naime, kada se sagleda sami tekst članka jasno je da se od voditelja Hotela Bonaca nisu tražile informacije na bitne okolnosti i detaljno očitovanje, već se odgovor na pitanje kako su djeca – dobro, iskoristio kako bi dao dodatan sarkastičan ton samom tekstu članka.

Kao što Vam je zasigurno dobro poznato, temeljem članka 40. Zakona o medijima (NN 59/04, 84/11, 81/13) moja stranka ima pravo zahtijevati od Vas, kao glavnog urednika, objavu ispravka informacije kojom su povrijeđeni njezina čast i ugled te prava i interesi. Budući da ovaj zahtjev podnosi pravodobno, u propisanom u roku od 30 dana od objave sporne informacije (čl. 40. st.2.), predlažemo da sukladno čl. 41. st. 1. istog Zakona dolje navedeni tekst ispravka objavite bez promjena i dopuna te na istom ili istovrijednom mjestu, kao i na isti ili istovrijedan način na koji je bila objavljena i informacija na koju se ispravak odnosi.

Također naglašavam da ste prema citiranoj odredbi čl. 41. dužni objaviti ispravak na način da je iz naslova vidljivo da se radi o ispravku. Nadalje, niste ga ovlašteni objaviti među reagiran pismima čitatelja jer ovime naglašavam da za to nemate suglasnost, koja Vam je prema Zakonu potrebna za objavu ispravka na navedenim mjestima. Stoga, sukladno članku 40., 41. i 42. Zakona o medijima ovim putem BLANKA d.o.o. zahtijeva od glavnog urednika portala www.slobodnadalmacija.hr da bez naknade objavi slijedeći ispravak informacija kojima su povrijeđena prava i ugled moje stranke, i to kako slijedi:

Potpuno je NETOČNA i NEISTINITA informacija objavljena na www.slobodnadalmacija.hr, 29. rujna 2019. godine u 10:18 u naslovu članka „BIZARAN INCIDENT U MAKARSKOJ, 15-oro DJECE NA EKSKURZIJI OTROVANO HRANOM ...“, autorice Ivone Ćirak.

Takav naslov članka, osim što nije ničim činjenično utemeljen, nije opravdan ni samim tekstom objavljenog članka. Naime, u samom tekstu članka iznijeto je niz netočnih tvrdnji i netočnih informacija vezanih za opisane događaje. Stoga se nastavno detaljno opisuje itinerar ekskurzije djece iz Srebrenika.

Rezervacija učenika devetog razreda OŠ Špionica kod Srebrenika (Tuzla) je ugovorena za razdoblje od 26. do 28. rujna 2019. godine, od čega je noćenje u Hotelu Bonaca ugovoreno za 26. i 27. rujna 2019. godine. U navedenom razdoblju je u samom Hotelu bilo smješteno još 130 osoba, zajedno sa oko 30 djelatnika Hotela, od kojih kod niti jednog nije bilo navedenih simptoma ,, trovanja hranom“.

Prvi dan izleta-ekskurzije djeca su bila na ručku u Hotelu, da bi potom krenuli na ugovoreni izlet brodom. Prvu noć po dolasku jedna djevojčica se požalila na bolove u trbuhu, te su je djelatnici Hotela odveli na HP Makarska, odakle su je uputili u KBC Split pod sumnjom na upalu slijepog crijeva.

Djelatnici Hotela su djevojčicu odveli na KBC Split i cijelu noć bili sa njom, te su je po obradi doveli natrag u Hotel. Drugi dan 27. rujna 2019. djeca su išla rano ujutro, u 5:40 h na plažu, te su nakon toga došli na doručak na kojem je bilo 20-tak djece. Djeci je bio pripremljen lunch paket jer su taj dan išli na izlet u Split. Po povratku iz Splita učenici su imali organiziranu večeru, međutim samo vozač i vodiči su večerali dok djeca nisu, već su u 22:00 h išla na noćno kupanje.

Nakon povratka sa noćnog kupanja jedna djevojčica se požalila na bol u trbuhu, te je u pratnji. voditeljica i tri druge djevojčice odvedena na HP Makarska. Treći i posljednji dan ekskurzije, dana 28. rujna 2019. godine u jutarnjim satima su se još četiri djevojčice požalile na bol u trbuhu. Djelatnici Hotela Bonaca su pozvali HP Makarska, čije vozilo uskoro dolazi i odvodi djecu na obradu.

Sa HP Makarska djeca su upućena u KBC Split uslijed čega su djelatnici Hotela Bonaca ponudili organizaciju prijevoza, međutim voditeljice izleta odlučuju da će krenuti natrag sa unaprijed organiziranim prijevozom koji je bio predviđen za taj dan. Dakle učenici su otputovali natrag u Tuzlu (Srebrenik) jer je tako bilo predviđeno prilikom rezervacije smještaja, a ne jer su se „, voditelji ekskurzije odlučili vratiti u Tuzlu nakon incidenta“.

Po povratku, učenici su pregledani u HP Ljubuški, gdje je ustanovljeno kako su djeca premorena, dehidrirana i pothlađena, te nisu ustanovljeni simptomi trovanja.

Napominjemo da Hotel, kao organizator pružanja usluga smještaja i usluživanja hrane i pića, ni na koji način ne utječe i ne može utjecati na raspored aktivnosti tijekom izleta za koji su isključivo odgovorne odrasle osobe – učiteljice – koje su bile u pratnji učenika.

Isto tako Hotel nema utjecaja na zdravstvenu ispravnost hrane konzumirane izvan ugostiteljskog objekta. Unatoč navedenom autorica teksta je i u navođenju izjave voditelja Hotela Bonaca-Ivana Simića istu prilagodila u namjeri da prikaže djelatnike Hotela i njihovu brigu za zdravlje gostiju površnom, sve kako bi opravdala svoj bizaran naslov.

A upravo su djelatnici Hotela Bonaca ti koji su dana 26. rujna 2019. osigurali prijevoz djevojčici koja je upućena od strane HP Makarska u KBC Split pod sumnjom na upalu slijepog crijeva i cijelu noć proveli sa njom te je nakon obrade vratili u Makarsku. Isti ti djelatnici su dana 27. rujna 2019. godine ponudili prijevoz sve djece koja su upućena sa HP Makarska u KBC Split, ali su voditeljice izleta odbile ponudu i umjesto toga odlučile da se djeca odvedu natrag u Hotel.

Hotel Bonaca posluje već dvanaest godina, te je otvoren 360 dana u godini, a tijekom čitavog razdoblja djelatnici Hotela aktivno i uspješno rade na unapređenju poslovanja u svim segmentima. Sukladno proceduri, a radi otklanjanja svake sumnje, svi djelatnici Hotela su nakon ovog događaja, dali uzorke radi analize kod Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, a na analizu je dana i hrana koja se priprema u Hotelu.

Rezultati analize Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije su pokazali da je hrana zdravstveno ispravna, i da nitko od djelatnika nije pozitivan na testirane bakterije.

Nevjerojatno je da želja za senzacionalizmom i pisanjem članaka koji su sami sebi svrha može biti opravdanje za narušavanje ugleda ugostiteljskog objekta u kojem društvo Blanka d.o.o. obavlja djelatnost od 2007. godine.

Smatramo da se ovakvim „autorskim“ člancima i stavljanjem neprovjerenih informacija u prvi plan u želji za vlastitom promocijom, ujedno nanosi nemjerljiva šteta turističkoj djelatnosti, i to bez ikakvih posljedica i odgovornosti.

Iz svega navedenog proizlazi da je predmetni članak netočno napisan na temelju neprovjerenih informacija, a naročito da je objavljeni naslov članka napisan potpuno senzacionalistički i tendenciozno, čak i bez uporišta u samom tekstu članka, dakle s očitom namjerom da se Hotelu Bonaca naruši ugled, nanese šteta i oteža poslovanje.

Tim više što je ispod samog teksta članka postavljena slika koja nedvosmisleno upućuje da se trovanje hranom dogodilo u Hotelu Bonaca.
Očita je zlonamjernost i težnja za senzacionalizmom u zaključku novinarke sadržanom u naslovu članka, koja pored izjava liječnika koji niti u jednom trenutku nisu mogli sa sigurnošću utvrditi da se radi o trovanju, u sami naslov stavlja tvrdnju da su djeca otrovana.

Od Slobodne Dalmacije se očekuje da se ponaša odgovorno i ne plasira dezinformacije o poslovanju Hotela Bonaca.“ Ovim putem društvo BLANKA d.o.o. zahtjeva da se ovaj ispravak objavi u cijelosti te da joj se autor ispriča. Također zahtijeva da se njen ispravak i članak na koji se odnosi označe i povežu linkom (čl. 41. st. 4. Zakona o medijima). Istovremeno, moja stranka zadržava pravo da podnese zahtjev za naknadu štete koja joj se prouzročila ovim natpisom, a koja je već prvi dan objave članka znatna - navedeno je dopisu.