DIPLOMIRANI EKONOMIST Hrvat koji je krijumčario kokain iz poznate je obitelji

Belgijska policija
Kurt Desplenter/Afp/ilustracija

Diplomirani ekonomist iz Zagreba uhićen je u Belgiji s čak 2,7 tona kokaina.

"Potvrđeno mi je kako su belgijski policajci kontaktirali hrvatske kolege kako bi razmjenili informacije o uhićenom Hrvatu. 

Ono što sam doznao jest da je riječ o čovjeku koji nema dosje u Hrvatskoj barem kada je riječ o krijumčarenju droga.

Također mi je potvrđeno da dolazi iz ugledne zagrebačke obitelji", otkrio je Domagoj Mikić za Dnevnik.hr.

Inače riječ je o diplomiranom ekonomistu, čovjeku čije se ime provlači kroz nekoliko tvrtki - očito je da nisu dobro poslovale pa je odlučio kućni budžet popraviti na ovaj način.

Ono što je sigurno jest da će tek u narednim danima istraga trebati otkriti kako i na koji način se Hrvat upao u ovaj krijumčarski lanac, komentirao je Mikić.

O rekordnim zapljenama razgovarali su s Željkom Petkovićem iz HZJZ-a koji je otkrio koje bi bile posljedice da je sav ovaj kokain završio na ulici.

"Europsko tržište droga, naše procjene su da se na godišnjoj bazi okrene više od 30 milijardi eura. Od toga približno samo tržište kokaina iznosi 9 ili 10 milijardi eura", pojasnio je Petković.

RAST KONZUMACIJE DROGA

"Ono što je problem u zadnjih 10 godina je da je konzumacija, odnosno prevalencija ili uporaba droga u Hrvatskoj ako govorimo baš konkretno o kokainu porasla tri do četiri puta", rekao je.

Broj umrlih od predoziranja u EU drastično je manji od onog u SAD-u.

"Ako govorimo o opijatima, najčešće dolazi do smrti predoziranjem od opijata, zadnjih nekoliko godina imamo jedan lagani uzlazni trend.

Treba kazati da u Europi na godišnjoj bazi imamo pet, šest tisuća smrti na pola milijarde stanovnika za razliku od SAD-a koji ima 100.000 smrti na 300 milijuna", pojasnio je.

HZJZ redovito radi analize otpadnih voda, a osim kokaina raste uporaba i drugih opijata.

"Imamo kontinuirani rast stimulansa. Dakle kokain tri do četiri puta, amfetamin koji je porastao dva do tri puta i zadnjih nekoliko godina se Ecstasy ponovno vratio na tržište droga."

Postoji šansa da će se mijenjati i kazneni zakon.

"To je vrlo složeno pitanje, ali činjenica je da danas imate dostupnost droga veću nego ikad. Zapljene su veće nego ikad, imate stabilan rast kaznenih djela i prevalencija raste. U konačnici osim strateškog okvira koji je donesen, Hrvatska ima novu nacionalnu strategiju, može se razmatrati u budućnosti izmjena i kaznenog zakonodavtsva", rekao je za kraj.