Diljem Slavonije i Baranje proslavljen je jučer blagdan sv. Vinka

vincekovo, Sveti Vinko , blagdan sv. Vinka, Vinceška
U vinariji Vina Belje smještenoj u srcu Banova brda, u nazočnosti velikog broja gostiju, proslavljen je jučer blagdan sv. Vinka, koji se među stanovnicima Baranje naziva - Vinceška.
Kao i svake godine, Vinceška obilježava početak rezidbe u vinogradima, odnosno početak nove vinogradarske godine. Prvu ovogodišnju rezidbu u vinogradima Belja predvodili su Ljerka Puljić, članica Nadzornog odbora Agrokora, i Goran Miličević, direktor Vina Belja. Uz želje da i ova godina bude što rodnija, trsove okićene baranjskim kulenom i kobasicom blagoslovio je župnik Gyula Andraši iz Kneževih Vinograda.
- Zadovoljni smo rezultatima prošlogodišnje berbe i nastavljamo dalje s našom razvojnom strategijom. U proteklih 10 godina, od kada su Vina Belje dio Agrokor koncerna, zanovili smo 75 % nasada vinograda i otvorili novu, suvremenu vinariju, vrijednu 150 milijuna kuna. Prosječna starost naših vinograda sada je 11 godina, a planiramo i daljnje zanavljanje vinograda u sljedećim godinama - istaknula je Puljić. U novu vinogradarsku godinu - podsjetio je Goran Miličević, direktor Vina Belja - Vina Belje ulaze s brojnim nagradama osvojenim na najuglednijim domaćim i stranim izložbama i sajmovima vina. To su: cabernet sauvignon - najbolje plasirano hrvatsko crveno vino u izboru za Vinske zvijezde 2015.; Goldberg chardonnay koji je proglašen šampionom na ocjenjivanju Vino Slovenija 2015., a Goldberg graševine osvojile su dvije zlatne medalje na ocjenjivanju Mundus Vini 2015. u Njemačkoj. Niz priznanja urodio je i rastom izvoza i otvaranjem novih tržišta za plasman Vina Belje, koja su jedan od najvećih hrvatskih proizvođača kvalitetnih vina koja se proizvode isključivo od vlastitog grožđa sa 650 hektara vinograda smještenih u hrvatskome Podunavlju.

Tko je bio sveti Vinko

Sveti Vinko bio je ranokršćanski mučenik, đakon Vincentius u Saragozi i učenik svetog Valerija, biskupa. Živio je u 4. stoljeću u Zaragozi, glavnom gradu Aragonije. Uhvaćen je i mučen u vrijeme vladanja cara Dioklecijana u Valenciji. Završio je u tamnici gdje su ga krvnici strašno mučili, toliko da mu je krv iz tijela prštala na sve strane. Strašno izmučenog Vinka posjetili su anđeli, te su skupa s njim pjevali pjesme. Rimski namjesnik Ducije, koji je i naredio mučenje, posjetio ga je jednom u tamnici i vidio ga obasjanog svjetlošću. Odmah se obratio na kršćanstvo i dopustio vjernicima posjećivanje mučenika u tamnici, koji su uzimali Vinkovu krv kao zaštitu od zla. Sveti Vinko preminuo je najvjerojatnije na datum kad se i slavi njegovo ime, 22. siječnja. Zaštitnikom vinograda i vinogradara postao je jer se mrcvarenje tijela svetoga Vinka, curenje i hvatanje krvi poistovjećuje s branjem, lomljenjem grožđa i hvatanjem mošta. To su i danas uobičajeni poslovi vinara i vinogradara. Sveti Vinko, uz Martinje, najveći je blagdan vinogradara i ljubitelja vinske kapljice. Blagdan označava novu vinogradarsku godinu i običaj je na taj dan ići prvi put u novoj godini u pohode vinogradu. Bez obzira na vremenske prilike, vlasnik vinograda dolazi do trsa, odreže tri grančice s tri pupa koje se zatim stavljaju u kuću u posudu s vodom uz prozor. Kada grančice potjeraju, nagađa se kakva bi mogla biti godina. Trs s kojeg su odrezane grančice zatim se obredno poškropi - "krsti" starim vinom te se ukrasi dimljenim kobasicama, špekom i sušenim rebrima koji simboliziraju želju za plodnošću i dobrim urodom. Osim vinogradara i vinara, sveti Vinko zaštitnik je mornara i stolara te župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva. Ime mu potječe od latinske riječi vincens i znači pobjednik.
ILOK: OBILJEŽEN POČETAK RADOVA U SRIJEMSKOM VINOGORJU
Prvi rez u lozi napravio župan Božo Galić
Svi putovi su i ove godine tradicionalno vodili na središnju proslavu obilježavanja Vinkova u Vukovarsko-srijemskoj županija u iločkom vinogorju. Zaštitnik vinograda i vinogradara sv. Vinko obilježen je u Iloku rezanjem trsa i obilaskom vinograda na Vukovu, nedaleko od Iloka. Ovom proslavom obilježen je i početak radova u srijemskom vinogorju. Svečanosti sv. Vinka nazočili su brojni Iločani i gosti iz ostalih dijelova Hrvatske koji su došli ovom prilikom da osobno nazoče proslavi. Prvi rez na vinovoj lozi napravio je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, koji je ujedno i ovogodišnji kum, a potom je vinograde blagoslovio iločki župnik, fra Ivan Utješinović.
- Prošla godina bila je jedna od boljih u posljednjih desetak godina po kvaliteti i količini, nikad više nismo imali grožđa u vlastitoj proizvodnji. Željeli bismo da se ponovi prošla godina, sve je u rukama, kako bismo rekli, dragog Boga i sv. Vinka. Mi ćemo sve sa svoje stane napraviti da osiguramo odličnu berbu. Ove godine imamo 340 hektara vinograda u rodu i još dvadesetak u raznim fazama, jer naš ukupni kapacitet je 360 hektara i u sljedeće dvije do tri godine bit će sve u punom rodu, i to su površine s kojima ćemo i dalje raditi jer ih više ne namjeravamo povećavati. Mi smo u rezidbi već od studenoga prošle godine, jednu trećinu površina smo orezali, jer tehnološki moramo biti gotovi do početka ožujka, da pripremimo sve vinograde u vegetaciju, baš zato da bismo osigurali prave prinose u berbi 2016. godine - istaknuo je Robert Miljković, predsjednik Uprave Iločkih podruma.
Ova tvrtka najveći je proizvođač vina u Vukovarsko-srijemskoj županiji čija vina iz godine u godinu osvajaju prestižne nagrade na domaćim i inozemnim natjecanjima. Javnosti je poznato i da je čuveni iločki traminac služen i na engleskom dvoru prilikom krunidbe kraljice Elizabete. Tamburaški sastav Ringišpil dodatno je zagrijao nepca nakon vrhunskog vina iločkih podruma, tako da smo i ove godine mogli uživati u odličnoj proslavi Vinkova u iločkom vinogorju.

glas-slavonije.hr