FOTO  Održana kulturna manifestacija 'VINCEKOVO' Buna 2020'

vincekovo, Buna
PR

Danas je na Buni u organizaciji Udruge malih vinogradara i vinara BUNA održana deseta po redu kulturna manifestacija „Vincekovo Buna 2020“.

Vincekovo Buna 2020“ je kulturna manifestacija koja uspješno okuplja veliki broj gostiju, ljude koji su kao i svih godina do sada prepoznali ovaj događaj kao nešto nesvakidašnje i lijepo, kao nešto što se rijetko viđa na našim prostorima.

Namjera ove kulturne manifestacije je da se svečano obilježi početak vinogradarske godine, radova u vinogradu, odnosno početak rezidbe u vinogradima na Buni i očuva tradicija uzgoja vinove loze, ali i spravljanja i kušanja vina uz naše običaje i dobra jela! Upravo zbog toga „Vincekovo“ na Buni se održava u mjesecu siječnju oko blagdana svetog Vinka, koji se slavi 22. siječnja i smatra se zaštitnikom vinogradara i vinara.

„Vincekovo Buna 2020“ se održava već desetu godinu za redom i možemo slobodo kazati kako je preraslo u tradiciju, jer se uspješno organizira još od 2011. godine, u organizaciji Udruge malih vinogradara i vinara Buna.

Kao što smo već prethodno spomenuli organizator je Udruga malih vinogradara i vinara Buna, a domaćini desete uzastopne manifestacije „Vincekovo Buna 2020“ su Jozo Pinjuh i Božo Petrović.

Kao i svake godine do sada manifestacija „Vincekovo Buna 2020“ započela je u vinogradu domaćina, gdje se pristupilo obredu rezidbe i predaje se štapa od prošlogodišnjeg domaćina ovogodišnjem domaćinu.

Štap je izrađen od trsa vinove loze samo za ovu manifestaciju, a dužnost novih domaćina je da taj štap čuvaju tijekom cijele godine na vidnom mjestu u svom domaćinstvu. Upravo u tome leži i simbolika štapa da se njegovom predajom očuva tradicija uzgoja vinove loze na našim prostorima.

Običaj na Buni je takav da vinski biskup, član udruge koji se obuče u vinskog biskupa samo za tu prigodu, vrši obred škropljenja uz šaljive dosjetke od novom domaćinu, a sve je to praćeno pjesmom i svirkom, uz obavezno čašćenje nazočnog društva. Domaćin je orezao nekoliko grančica s trsa, orezani se trs potom obredno poškropio - "krstio" starim vinom, izvjesile su se kobasice i panceta, koji znakovito naznačuju želju za plodnošću i dobrim urodom.

Otvorenje manifestacije je započelo u 14.00 sati nakon što su obredi u vinogradu završili u sportskoj dvorani OŠ Marina Držića Buna. Gosti su na samom ulazu kupili čaše s vidljivim ugraviranim obilježjima „Vincekovo Buna“, u znak potpore ovoj kulturnoj manifestaciji po simboličnoj cijeni od 5km, koje su po odlasku ponijeli sa sobom kao uspomenu.

Članovi udruge su pripremili ukusna domaća jela ( lovački čobanac od divljači, uštipke, sir, palentu i ostala tradicionalna hercegovačka jela), bijelo i crno vino, a njihova konzumacija za sve goste bila je neograničena. Bit ovoga okupljanja jest dobro druženje uz ugodnu glazbu, lijepa domaća jela i dobru vinsku kapljicu.

Za dobru zabavu uz glazbu pobrinuli su se Josip Bilać i Davor Lalić, Ine Tadić i Hercegovački Bećari, HKUD „Herceg Stjepan“ Blagaj-Buna, Širokobriješki gangaši, te ostala kulturno-umjetnička društva s područja Hercegovine.

Udruga malih vinogradara i vinara Buna upućuje zahvale svim članovima udruge, svim dobročiniteljima i donatorima i svim ostalim sudionicima koji su na bilo koji način doprinijeli i doprinose održavanju ove kulturne manifestacije.