DHMZ IZDAO POSEBNO PRIOPĆENJE Stiže snijeg, u dijelu Hrvatske će ga pasti preko 50 cm

snijeg
Lika-online

Početkom sljedećeg tjedna vraća se zima. U nedjelju stiže postupno jače naoblačenje s kišom, najprije na dijelu sjevernog Jadrana i u gorju, a navečer i u noći i drugdje, prognozira DHMZ. Ponegdje je moguća veća količina kiše, na moru i uz grmljavinu. 

S padom temperature u ponedjeljak u noći i ujutro u unutrašnjosti ponegdje snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača, osobito u Gorskom kotaru i Lici, a moguće i u nižim područjima središnje Hrvatske.

Tijekom ponedjeljka kratkotrajno razvedravanje, potom na prijelazu od ponedjeljka na utorak i u drugom dijelu utorka oblačnije s kišom, u višim područjima i snijegom. Puhat će umjeren i jak jugozapadnjak, u ponedjeljak prolazno sjeveroistočnjak, a u utorak zapadnjak i sjeverozapadnjak, prenosi Index.

Na Jadranu jugo i jugozapadni vjetar, povremeno jaki, moguće i olujni. U nedjelju na kopnu malo toplije, a početkom tjedna osjetan pad temperature u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu.

DHMZ izdao posebno priopćenje

Zbog nadolazeće promjene vremena Državni hidrometeorološki zavod izdao je posebno upozorenje. U nastavku ga prenosimo u cijelosti.

"Već će se u nedjelju dati naslutiti da nam stiže izražena promjena s padom tlaka zraka te jačanjem juga i jugozapadnjaka kao posljedica stvaranje ciklone u Genovskom zaljevu. Ona će se u ponedjeljak premještati preko Hrvatske, a s njom će početi pritjecati hladan zrak.

Tjedan će obilježiti vrlo dinamično vrijeme, njegova prva polovica bit će u znaku juga i jugozapadnjaka, no unatoč tomu stići će dovoljno hladnog zraka da kiša u unutrašnjosti već u ponedjeljak prijeđe u susnježicu i snijeg te da nastane snježni pokrivač, u gorju i značajniji, no bit će ga i u nekim nizinama, posebice zapadne Hrvatske.

Pritjecanje vlažnog zraka za posljedicu će imati mjestimice vrlo obilnu oborinu, tako do kraja radnog dijela tjedna lokalno može pasti i više od 100 mm oborine, ponajprije na Jadranu i u predjelima uz njega.

U gorju i preko 50 centimetara snijega

U gorju će tijekom novog tjedna pasti i više od 50 cm novog snijega, pa posebno treba upozoriti na poteškoće u prometu. Problema će zasigurno biti i na moru uslijed jakog i olujnog vjetra - juga, jugozapadnjaka te južnog vjetra. Visoki valovi i premještanje centara sniženog tlaka zraka za posljedicu će imati i poplavljivanje pojedinih riva.

Temperatura zraka, najviša dnevna će se početkom tjedna u unutrašnjosti spustiti na vrijednosti očekivane za doba godine, a i jutarnja će u drugoj polovici biti bliža prosjeku. Na Jadranu će zbog južine pad temperature biti manje izražen, no od srijede, kada raste vjerojatnost za buru, i u tim će predjelima biti hladnije."