Deveteročlanoj obitelji prijeti deložacija: Cvjetkovići svoj dom ne namjeravaju napustit

deložacija, pomoć
Kuća im je ovršena iako ne postoje dokazi o navodnom dugu, a sudski vještak je utvrdio kako je njihov nekadašnji kredit čak i preplaćen.

Pred kućom obitelji Cvjetković već se skupilo više od 200 građana na skupu imena 'Krik za pravdu'.

Njihovu kuću su zbog navodnog duga prodali još 2010. godine.

U međuvremenu Općinski sud u Zagrebu je izdao priopćenje u kojem stoji kako 'se predmetni postupak vodi već više od 15 godina te da su sve donesene odluke suda postale pravomoćne, kao i prošle kontrolu višeg suda. Jedina ovršna radnja koju još treba provesti u postupku je predaja nekretnine u posjed kupcu. Kupac nekretnine je stekao pravo na posjed iste pravomoćnošću rješenja o dosudi - odnosno 10. veljače 2010. te više od 5 godina nije ostvario svoje zakonsko pravo na posjed kao zakoniti vlasnik nekretnine.'

U priopćenju stoji i kako u slučaju da se dosiuta donese odluka da dug ne postoji, obitelji Cvjetković kuća ne može biti vraćena. 'Sukladno čl. 102. Ovršnog zakona, ukidanje ili preinaka rješenja o ovrsi poslije pravomoćnosti rješenja o dosudi nekretnine ne utječu na pravo vlasništva kupca stečeno po odredbama članka 101. Ovršnog zakona. Iz navedene odredbe proizlazi da na pravo kupca koji je svoje pravo vlasništva stekao na temelju pravomoćnog rješenja o dosudi ne mogu utjecati ishodi parničnih postupaka koje ovršenik i treća osoba vode protiv Croatia banke d.d.', stoji u priopćenju.

'Ova zemlja strpala je u zatvor premijera, neke saborske zastupnike, a kad je neki sudac odgovarao? Prijavili smo općinskom DORH-u suca Dimanovskog, odgovora još nema', rekla je Marija Cvjetković.

Prije tri tjedna deložacija je odgođena - zahvaljujući potpori 200-tinjak ljudi. O ovoj deložaciji neće biti obavijesti - ali Cvjetkovići svoj dom - ne namjeravaju napustiti. 'Da postoji naznaka da smo mi krivi , mi bi tu odluku prihvatili, naravno da Sud donosi nepopularne odluke, ali ako su ovo zakonske, one se poštuju. Ovo zakonom nije u redu korektna odluka', kaže Marija Veronkica Cvjetković.

dnevnik.hr