Detalji velike tragedije :'Uzrok je neki plin, svi smo spavali na desnoj strani broda'

tragedija, Hvar

Svi mi koji smo se otrovali spavali smo na brodu na desnoj strani. Rekao bih da je uzrok trovanja plin koji se u kabine uvukao kroz otvore za klimatizaciju, mislim da je u pitanju kvar na tom sustavu. Uvjeren sam da hrana nije u pitanju jer djeca nisu ni okusila večeru, a najteže su stradala. U restoranu nas je večeralo šestero, nas četvero smo imali simptome, dok je dvoje naših prijatelja dobro - govori za Večernji list iz bolničke sobe u Splitu gdje se sa suprugom oporavlja od trovanja Bruno Mancuso. Bivši talijanski senator dio je društva talijanskih turista čije je ljetovanje završilo smrću 57-godišnjeg Eugenija Vincija, dok je dvoje djece - jedno Vincijevo, drugo njegove partnerice - u teškom stanju. 

Odmah nakon što je otkucala ponoć, osmeročlano društvo talijanskih turista - šestero odraslih i dvoje djece - krenulo je iz hvarskog restorana na jedrenjak usidren u luci. Bio je to tek drugi dan zajedničkog odmora starih prijatelja i njihovih supruga već su, krenuvši iz Splita, oplovili otoke i posjetili Dubrovnik. Plan je bio ploviti osam dana, no noć s ponedjeljka na utorak bit će im i posljednja.

- Na brod smo došli pola sata poslije ponoći i povukli se u kabine na spavanje. Nedugo zatim, oko dva iza ponoći, uhvatila me jaka mučnina. Nekako sam došao do kupaonice i povratio. U isto vrijeme pozlilo je i mojoj supruzi, ali smo se uspjeli nekako smiriti i leći u krevet. Zaspali smo tvrdim snom, kao da smo omamljeni ili hipnotizirani, apsolutno ništa nismo čuli ni vidjeli do jutra - govori nam. Trojica prijatelja znaju se od djetinjstva, rođeni su i odrasli u sicilijanskom mjestu Sant'Agata di Militello nadomak Messine. Odlazili bi sa Sicilije zbog posla, Mancuso je od 2013. do 2018. bio senator, a sada je gradonačelnik tog mjesta. Eugenio Vinci je živio u Rimu - od 2013. bio direktor društva Dico, koje upravlja nacionalnim lancem diskontnih trgovina Tuodì, nastavlja Mancuso.

Prije toga upravljao je kompanijom Bioenergie, specijaliziranom za obnovljive izvori energije, a tijekom 90-ih godina prošlog stoljeća bio je generalni direktor tvrtke Pop 84, koja je proizvodila legendarne talijanske traperice, ali bila i sponzor Košarkaškog kluba Split. Upravo pod imenom Pop 84, KK Split je po treći put, osvojio europsko košarkaško natjecanje 1991. Na otoku u blizini Splita je i preminuo, govori Mancuso. 

Sljedećeg jutra, oko 10 sati, kad su još omamljeni izašli iz kabina dočekala ih je strašna scena - njihov prijatelj Eugenio ležao je mrtav u kupaonici, a njegovoj partnerici je bilo loše. - Prema mojoj procjeni, umro je ranije, možda oko tri iza ponoći. I nije umro od posljedica trovanje, već je izgubio svijest, pao i udario glavom u kadu - kaže Mancuso, inače liječnik po struci. 

Di bi šok bio veći, dvoje djece  također su osjećali mučninu. Za Eugenia nije bilo spasa, a ostale je helikopter prevezao u bolnicu u Split - Vincijeva supruga je u težem stanju, dok se Mancuso i supruga dobro oporavljaju. -  Razmišljali smo o uzrocima. Pala nam je na pamet hrana, ali djeca uopće nisu jela. Nisu pojela ni jedan jedini zalogaj.  Večerali smo samo mi odrasli, a od nas šestero, stradalo nas je samo četvero. Siguran sam da nije hrana. Mislimo da smo otrovani nekim plinom koji je u kabine ulazio kroz otvore za klimatizaciju. Razmišljam je li se što osjetilo, ali nisam siguran. Morat ćemo pričekati nalaze obdukcija našeg prijatelja kako bismo znali. Sada samo mislimo samo o dječici -  potresen je Mancuso.

Dr. sc. Dragan Ledina s Klinike za infektologiju splitskog KBC-a rekao je da se radi o unosu toksina u organizam, naglasio je da se uzroci ne znaju, a on ne vjeruje da je riječ o trovanju školjkama.

 

– Radi se o unosu toksina u organizam, da li preko usta ili disanjem, teško mi je reći. Obrada je u tijeku, a ide u dva smjera: infektivna na viruse i bakterije i toksikološka analiza krvnih uzoraka. Osnovni nalazi su u granicama normale, za konačne treba pričekati nekoliko sati jesu li pozitivni na viruse, te do večeras za toksikološke nalaze. Dvoje djece na Firulama u lošijem su stanju i oni su na JIL-u Klinike za dječje bolesti – izjavio je dr. Ledina.

– Mislim da te školjke nisu razlog, pojeli su samo dvije porcije dagnji, bilo ih je osam, a šest je osoba oboljelo – izjavio je dr. Ledina. Otkrio je da troje odraslih ima probavne smetnje, povraćaju i imaju proljev, a kod djece su simptomi različiti i teži. Na pitanje jesu li na večeri svi jeli istu hranu, odgovorio je da ne zna. 

– To će se znati nakon epidemioloških analiza, oni su jeli i u restoranu i na brodu. I za toksikološku i za epidemiološku analizu potrebno je provjeriti sve njihove aktivnosti u zadnja dva-tri dana  – naglasio je dr. Ledina. Što se tiče neugodnih mirisa, otrovani pacijenti nisu ih spominjali, osim mirisa benzina, što je uobičajeno na brodu – dodao je. Navodno su već u utorak Državni inspektorat i sanitarna inspekcija bili u restoranu. Na Hvaru su šokirani. O događaju bruji cijeli otok.

– Do broda je prvo došlo vozilo hitne pomoći i policija, a nedugo poslije stigao je i vojni helikopter, odvezli su dvoje djece. Policija je poslije dovela ženu i nju su odvezli u splitsku bolnicu – ispričao nam je očevidac s Hvara. 

vecernji list