DETALJI TRAGEDIJE Postoje sumnje da je vozač kamiona radio "na crno", tragično preminuli radnici se bojali ići na posao

nesreća,vozač kamiona,teretno vozilo,radnici
Jutarnji.hr, privatna arhiva

Vozač teretnjaka, državljanin BiH, koji je u srijedu u jutarnjim satima na autocesti Rijeka - Zagreb između tunela Podvugleš i Čardak skrivio prometnu nesreću u kojoj su smrtno stradala dva djelatnika HAC-a nije 1959. godište, kako je u svojem priopćenju naveo DORH, već 1955., dakle, ima 68 godina i umirovljenik je, piše Jutarnji list.

Saznali su to novinari neslužbeno iz izvora bliskih istrazi, a također, prema saznanjima, provjerava se je li vozač uopće imao ugovor o radu, s obzirom na to da postoje jake indicije kako je za sisačku tvrtku JASD vozio "na crno".

nesreća,vozač kamiona,teretno vozilo,radnici

U Policijskoj upravi primorsko-goranskoj tu informaciju nisu  željeli ni potvrditi niti demantirati, ističući da je istraživanje još uvijek u tijeku i kako će, nakon njegova dovršetka, javnost biti izviještena o svim saznanjima. Vozaču je, zbog šoka, nakon nesreće pružena pomoć u KBC-u Rijeka, gdje ga je prevezlo vozilo Hitne pomoći.

S informacijama da je vozač za njega upravljao teretnim vozilom "na crno", suočili su vlasnika sisačke tvrtke JASD Marijana Jajčinovića, s kojim su novinari Jutarnjeg razgovarali u srijedu, nakon nesreće. Jajčinović je kazao da je vozač na put krenuo iz Kanfanara u Istri te kako je, prema tahografu, vozio sat i 48 minuta, a da se odmarao od dana ranije, "dakle 15-16 sati".

Vlasnik tvrtke spustio je slušalicu

Marijan Jajčinović, vlasnik sisačke tvrtke JASD, poklopio je slušalicu na upit radi li vozač na crno.

Anđelko Kasunić, predsjednik Nezavisne cestarske sindikalne podružnice HAC-a, komentirao je kako, zbog specifičnosti posla u kojem psihofizičke sposobnosti opadaju s godinama, vozači kamiona imaju beneficirani radni staž i uvjete za mirovinu s 56 godina.

Prema njegovim riječima, u posljednje dvije godine na hrvatskim autocestama ukupno su se na HAC-ovo vozilo koje je bilo na zaustavnom traku i propisno obilježeno signalizacijom sudarila ukupno 22 vozila.

U ta 22 napada teško je ozlijeđeno 13 osoba, a posljednjom nesrećom smrtno su stradale ukupno tri osobe, kaže Kasunić.

Detalji tragedije

Na hrvatskim je autocestama, što uključuje ceste kojima upravlja HAC, Bina Istru i Autocestu Zagreb - Macelj, prema njegovim riječima, dnevno oko 500 radnika koji rade na održavanju, i prema svemu sudeći, pritom nose glavu u torbi. Zbog sigurnosti, HAC je 2019. krenuo u nabavku opreme, poput odbojnika punjenih komprimiranim papirom koji eksplodiraju ako ih dotakne vozilo, crta na kolniku koje prave zvučni signal i vibraciju kada ih se prelazi, i vozila opremljenih dvometarskim portalima sa svjetlosnom signalizacijom, koji imaju reflektirajuće svjetlo čak i po sunčanom danu i nemoguće ih je ne primijetiti.

Takvim je dvometarskim portalom bio opremljen i kombi čija je posada tragično stradala u srijedu oko 9.20 u Gorskom kotaru, a radovi su bili propisno označeni. Kombi je imao posadu od troje radnika, koji su netom prije nesreće kosili travu uz cestu i nalazili su se izvan odbojnika. U trenutku nesreće, dvojica radnika spremala su kosilice u kombi, a treći je, kako je to propisano, stajao iza odbojnika.

Tada je na kombi, bez kočenja, naletio teretnjak koji se kretao u smjeru Zagreba. Dvojica radnika poginula su na licu mjesta, pred očima trećeg kolege, koji je bio izvan kolnika, iza odbojnika. Radi se o mladom Delničanu, koji je u ogromnom šoku i nije mogao razgovarati s nama. Danas ga je posjetila ekipa iz HAC-a te su mu ponudili psihološku pomoć.

Poginuli su 31-godišnji Dario Mance iz Skrada, i 44-godišnji Josip Čop iz Lokava, Gorani čija je smrt njihove male zajednice, sela na udaru depopulacije, koja je iz godine u godinu sve gora, zavila u crno. Dario Mance mladi je otac, iza kojeg su ostali supruga i dijete koje je nedavno napunilo dvije godine. U HAC-u se zaposlio nedavno, dok je njegov stariji i iskusniji kolega Čop taj posao radio godinama. Stradali su praktički na kućnom pragu, petnaestak minuta vožnje od svojih domova, dok su obavljali posao koji je trebao biti rutinski.

Obitelji u šoku

Josip Čop, zvan Čopsy, bio je ugledni član svoje zajednice, otac i suprug, aktivan ribič, planinar, ljubitelj prirode, član ribičkog društva, specijalist za šarane, omiljen u Lokvama i šire. Njegova obitelj zatražila je tihu sućut.

Obitelji poginulih u velikom su šoku, ne mogu doći k sebi.

"Ono što je zabrinjavajuće jest to da su obitelji obojice kolega rekle kako su oni znali isticati da su u strahu kada odlaze na posao, kako su se pribojavali da bi se moglo dogoditi upravo ono što se dogodilo. Zato moramo uložiti dodatne napore i raditi na sigurnosti i na prevenciji. Treba utjecati na promjenu svijesti vozača, da tempomat nije autopilot, da za volan ne sjedaju umorni i da je, kada voze, vožnja jedini posao", rekao je Anđelko Kasunić.